main logo
774

Maia Sandu, necrolog în memoria generalului Ion Solonenco

Președinta țării, Maia Sandu, a lansat astăzi, 15 august, un necrolog în legătură cu trecerea în neființă a șefului delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, general de brigadă în retragere, Ion Solonenco, la 12 august.

Maia Sandu, necrolog în memoria generalului Ion SolonencoFoto: realitatea.md

„Cu tristețe și profundă îndurerare am primit vestea despre trecerea în neființă, la 12 august 2022, a lui Ion Solonenco, șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, general de brigadă în retragere. Ion Solonenco a avut o carieră prolifică în sectorul de securitate unde, de-a lungul activității sale, a dat dovadă de disciplină, exigență față de sine și față de subalterni – calități datorită cărora a fost promovat consecutiv de la funcția de împuternicit operativ inferior până la cea de viceministru al securității Naționale al Republicii Moldova”, se arată în mesajul lansat de șefa statului, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Din 27 iulie 1992 și până în anul 2002, generalul Ion Solonenco a fost membru, iar apoi și copreședinte din partea Republicii Moldova al Comisiei Unificate de Control.

„Un patriot recunoscut, în toată această perioadă, domnia sa a muncit cu dăruire pentru menținerea păcii în Zona de Securitate, pentru avansarea obiectivului de reglementare a diferendului transnistrean și pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, se mai precizează în necrologul emis de Maia Sandu.

Generalul Solonenco a fost decorat cu Medalia „Meritul Militar” (1994), Ordinul „Gloria Muncii” (2005) și „Ordinul Republicii” (2017) pentru rezultate remarcabile în activitate și în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse pentru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în Zona de Securitate. În anul 2018, i-a fost acordat Premiul Național pentru contribuția semnificativă la elaborarea şi promovarea politicii de securitate a statului, inclusiv a politicii Guvernului în domeniul reintegrării ţării, precum şi pentru meritele deosebite pe parcursul întregii sale activități.

„Sincere condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut și au apreciat profesionalismul și devotamentul față de Patrie, de care a dat dovadă, în viața și activitatea sa, regretatul general Ion Solonenco. Dumnezeu să-l odihnească”, finisează Maia Sandu mesajul.

Ion Solonenco a decedat la 12 august curent, anunțul fiind făcut de către vicepremierul pentru  Reintegrare, Oleg Serebrian.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării