main logo
7433

Maia Sandu explică de ce Guvernul nu va interveni în negocieri cu Gazprom

Preşedintele Maia Sandu a declarat că Guvernul nu va interveni în negocierile cu privire la încheierea unui nou contract pentru furnizarea gazelor naturale ruseşti către Moldova.

Sandu explică de ce Guvernul nu va interveni în negocieri cu Gazprom

Potrivit Infotag, despre aceasta ea a anunţat, luni seară, într-un interviu pentru TV8, transmite Știri.md.

"În acest caz, negocierile sunt conduse de companiile "Moldovagaz" şi "Gazprom". Aceasta este o relaţie comercială între doi agenţi economici.

Conform legii, preşedintele şi Guvernul nu ar trebui să intervină în aceste negocieri, întrucât ei nu discută subiectele aprovizionării cu gaz şi formarea preţurilor", a spus Sandu.

Ea nu a fost de acord cu afirmaţia că "participarea Guvernului, care este unul dintre cofondatorii întreprinderii "Moldovagaz", ar permite negocierea unui preţ mai favorabil la gaze".

"Probabil preţul va creşte. Dar nu putem influenţa preţul, negocierea acordului nu ţine de competenţa preşedintelui. Procedura de stabilire a preţurilor depinde de termenii contractului şi de preţurile de pe piaţa mondială. Vom afla preţul pe baza rezultatelor negocierilor, pe care le desfăşoară "Moldovagaz", a spus Sandu.

Actualul contract de cumpărare a gazelor între "Moldovagaz" şi "Gazprom" a fost semnat în 2008.

Acesta se reînnoieşte anual, următorul termen expiră la data de 30 septembrie 2021.

Preşedintele "Moldovagaz", Vadim Ceban, a spus anterior că tarifele la gaze vor creşte semnificativ în toamnă, deoarece această tendinţă se înregistrează pe piaţa globală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării