main logo
462

Maia Sandu cere CSM-ului să aleagă persoane integre și necompromise

Prim-ministrul Maia Sandu solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să selecteze doar persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale (CC).

Maia Sandu cere CSM-ului să aleagă persoane integre și necompromiseFoto: Știri.md

Apelul vine în contextul în care astăzi CSM urmează să decidă cine, din cei 14 candidați, va îndeplini funcția de judecător la Curtea Constituțională, transmite Știri.md.

„Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. 

Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, „oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară”, a mai scris premierul.

„Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior”, a afirmat Sandu.

Amintim că astăzi CSM va selecta candidații care vor ocupa cele două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

14 candidați au fost înscriși la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru cele două fotolii de judecător la Curtea Constituțională a R. Moldova.

Este vorba despre Teodor Cârnaț, Vladimir Grosu, Oleg Potârniche, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Eduard Ababei și Andrei Coca, Domnica Manole, Alexandru Spoială, Serghei Țurcan, Iulia Sîrcu, Ghenadie Eni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării