main logo
783

Maia Sandu a înmânat Premiile Naționale pentru anul 2019

Șase personalități marcante și un grup de patru cercetători au fost distinși cu Premiul Național, luni, 26 august, în cadrul unei ceremonii festive. Distincțiile au fost înmânate de către premierul Maia Sandu.

Maia Sandu a înmânat Premiile Naționale pentru anul 2019

Lică Sainciuc, pictor și grafician, a fost premiat pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale, transmite Știri.md cu referire la IPN

Întrebat de jurnaliști cum a fost drumul către acest premiu, pictorul a spus că „prin mărăcini spre stele”. La fel, a menționat că tinerii trebuie să răzbată și o să ajungă acolo unde își doresc.

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac, stabilită la Paris, a fost premiată pentru valoarea deosebită a operei literare și promovarea imaginii țării pe plan european. 

„Pentru mine este un semnal că și oamenii la început de cale sunt remarcați și asta nu poate decât să mă bucure. Cred că este important pentru tineri să simtă un așa fel de încurajare la început de cale”, a spus Tatiana Ţibuleac.

„Cu mare dragoste și mândrie duc faima țării mele în fiecare colțișor al lumii unde mă duce arta mea violonistică”, a spus Elena Conunova, mama Alexandrei Conunova-Dumortier, violonistă, premiată pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii țării în lume.

Liliana Urschi, fiica umoristului Gheorghe Urschi, premiat pentru Opera Omnia, a declarat că „regele umorului, Gheorghe Urschi, este lipsit acum de unica lui armă – cuvântul, dar știe că este iubit”. 

Liliana Urschi a menționat că sunt necesare emisiuni radio și de televiziune, „pentru ca publicul să cunoască oamenii iluștri ai acestui popor”.

Val Butnaru, prozator, dramaturg, a fost premiat pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova.

Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, a primit Premiul Național pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.

Grupul de cercetători format din Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice; Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice; Larisa Andronic, doctor în științe biologice și Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, a fost premiat pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale.

Premierul Maia Sandu a declarat în cadrul ceremoniei că premiile acordate sunt recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru contribuția celor zece persoane la dezvoltarea culturii și științei și la promovarea imaginii Republicii Moldova. 

„Dumneavoastră, în calitate de elită intelectuală, sunteți repere morale pentru întreaga societate. De la dumneavoastră cetățenii Republici Moldova învață libertatea de a gândi, învață cum este să creezi, să muncești, să vii modest și să reziști”, a spus Maia Sandu.

La concurs au fost depus 33 de dosare. Premiul Național este în valoare de 100 de mii de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării