main logo
996

Mai mulți vârstnici au beneficiat de majorarea pensiilor după recalculare

Persoanele care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă până în anul 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de cel puțin 15 ani, au început să primească pensii majorate din luna februarie.

Mai mulți vârstnici au beneficiat de mărirea pensiilor după recalculare

Până în prezent, la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) au fost depuse circa 3.800 de cereri pentru reexaminarea pensiei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare și mărimea salariului din care au fost achitate contribuții de asigurări sociale. Potrivit CNAS, formula nouă de calcul a pensiei nu doar elimină inechitățile din sistem, dar duce și la creșterea pensiilor. Persoanele care au depus deja o cerere de reexaminare și care întrunesc condițiile legii, dar nu s-au regăsit în listele de plată, vor primi diferența până la data de 20 februarie curent, adresându-se la prestatorii de servicii de plată a pensiei.

Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă se efectuează la cererea persoanei. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate și carnetele de muncă.

La 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după pensionare. Potrivit prevederilor legale, pensiile beneficiarilor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an, iar cele stabilite după 1 ianuarie 1999 vor fi reexaminate din anul 2021, eșalonat, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării