254
0
Mai mulți moldoveni vor putea beneficia gratuit de operații pe cord
254
0

3.320 de pacienți au beneficiat în prima jumătate a acestui an de operații pe cord. În acest sens, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproximativ 106 milioane de lei.

Totodată, alte 3.000 de persoane vor efectua această intervenție chirurgicală până la sfârșitul anului, transmite Știri.md

CNAM a planificat să acopere financiar circa 6.400 de intervenţii chirurgicale pe cord, în sumă totală de 206 milioane de lei, cu aproape 29 milioane mai mult decât în anul precedent. Este vorba despre operaţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, intervenţii minim-invazive la copiii cu malformaţii congenitale şi alte operaţii cardiochirurgicale.

De astfel de intervenţii beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Aceste operaţii sunt realizate, în 2019, în cadrul a patru instituţii medicale, două publice şi două private, contractate de CNAM.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii pe cord variază de la 27 de mii de lei, în cazul operaţiilor minim-invazive la adulţi, până la aproape 79 de mii de lei, în cele efectuate la copii.

Acest cost este format în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în primul semestru din 2019 au fost efectuate 70 de cazuri din cele 123 contractate în 2019 în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. 

Pentru acestea, CNAM a alocat, în prima jumătate a anului, circa 1 milion 774 mii de lei, sumă care include și costul consumabilelor costisitoare.

Citește și
article image
CNAM a acumulat în primele cinci luni venituri cu 20 la...
0
150
article image
Peste 51.000 de bolnavi de diabet din ţară au primit...
0
115
article image
CNAM: Peste 30 de dosare privind practica liberă a...
0
264
article image
Ultima săptămână de reduceri la achitarea primei de...
0
213