main logo
754

Mai mulți locuitori din Chircăieşti, reţinuţi de vameşii transnistreni

Delegaţia Republicii Moldova a fost sesizată despre un şir de cazuri de intimidare şi de reţinere a locuitorilor satului Chircăieşti de către patrulele mobile de grăniceri şi vameşi transnistreni, pe segmentul dintre localităţile Chircăieşti şi Chiţcani.

Mai mulți locuitori din Chircăieşti, reţinuţi de vameşii transnistreni

În acest sens, a fost solicitată, repetat, asistenţa Federaţiei Ruse, a Misiunii OSCE şi a Ucrainei, pentru a menţine situaţia în ona de Securitate în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, transmite Știri.md cu referire la Tvr.md.

Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control din 20 iunie.

De altfel, în cadrul şedinţei au continuat, într-o manieră tensionată, discuţiile pe problema instituirii abuzive de către structurile de la Tiraspol în Zona de Securitate a unor posturi  staţionare suplimentare de aşa-zişi grăniceri, precum şi a patrulelor mobile de „grăniceri şi vameşi”.

Nici de această dată, încercările delegaţiei Republicii Moldova de a plasa în ordinea de zi  subiectul legat de noul post ilegal de grăniceri transnistreni în perimetrul localităţii Pohrebea, nu au fost susţinute de către interlocutori. În acest sens, delegaţia Federaţiei Ruse şi cea a regiunii transnistrene insistă asupra ieşirii observatorilor militari doar pentru a constata existenţa postului, fără a sublinia că instituirea acestuia reprezintă o încălcare a deciziilor Comisiei.  

La acest capitol Biroul de reintegrare sesizează aplicarea selectivă a prevederilor protocoalelor Comisiei şi tratarea părtinitoare a cazurilor de abuz comise de către partea transnistreană.

Cu referire la postul transnistrean de grăniceri „Zagornoe-Copanca”, instituit în locul celui de pacificare, s-a constatat că în continuare  reprezentanţii părţii transnistrene şi ai Federaţiei Ruse în Comandamentul Militar Întrunit invocă unele motive superficiale şi nu execută sarcina de a transmite materialele solicitate, aflate în arhiva din gestiunea componentei militare.

În consecinţă, reprezentantul Misiunii OSCE a atenţionat asupra creării unui blocaj şi a solicitat implicarea nemijlocită a conducătorilor delegaţiilor pentru impulsionarea lucrului responsabililor ce tergiversează oferirea documentaţiei solicitate.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova a evocat practicile provocatoare ale structurilor subordonate Tiraspolului care încalcă dreptul cetăţenilor la libera circulaţie. Asta după ce delegaţia RM a primit un şir de sesizări  referitor la câteva cazuri de intimidare şi de reţinere a locuitorilor satului Chircăieşti de către patrulele mobile de grăniceri şi vameşi transnistreni, pe segmentul dintre localităţile Chircăieşti şi Chiţcani şi în proximitatea rîului Botna,

Într-o adresare către reprezentanţii Federaţiei Ruse, Misiunii OSCE şi Ucrainei Delegaţia Republicii Moldova le-a solicitat asistenţa în menţinerea situaţiei în Zona de Securitate în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 şi deciziile adoptate la nivelul Comisiei Unificate de Control.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării