main logo
1220

Mai mulți elevi din țară au participat la Campionatul Gastronomic

Circa 100 de elevi din 12 instituții de învățământ profesional tehnic cu profil tehnologic au participat la cea de-a IV-a ediție a Campionatului Gastronomic pentru Juniori, care s-a desfășurat ieri la Școala profesională nr. 2 din Capitală

Mai mulți elevi din țară au participat la Campionatul GastronomicFoto: aed.ong

Solicitată de agenție, președintele Asociației Obștești Educație pentru Dezvoltare (AED), Liliana Stârcea, unul din organizatorii evenimentului, a menționat că scopul acestuia este promovarea meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, stimularea creșterii profesionale a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic, consolidarea competențelor profesionale ale elevilor și promovarea valorilor naționale prin arta culinară, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

La rândul său, Coralia Babcenco, directorul interimar al instituției gazdă, a afirmat că pe parcursul manifestării, elevii și-au demonstrat măiestria în arta culinară la trei categorii: tema pentru acasă, cutia magică și școala  anului. 

”Cutia magică este una dintre cele mai provocatoare categorii, deoarece elevului i se oferă o cutie cu multe ingrediente. Timp de zece minute, el trebuie să elaboreze un meniu, iar timp de 90 de minute – să gătească trei preparate culinare. La compartimentul Art clas temă pentru acasă, fiecare școală  a venit cu meniul său, care a fost prezentat în cadrul expoziții în holul instituției”, a precizat Coralia Babcenco.

La rândul său, managerul Companiei Casa Rinaldi, Franceso Sanna, responsabil asociativ al Federației de bucătari din Italia în R. Moldova, membru al juriului, a subliniat că la acest campionat elevii s-au prezentat la nivel, demonstrându-și capacitățile în arta culinară. 

”Aici au participat mai mulți directori de restaurante, care i-au testat și le-ar putea oferi locuri de muncă. Astfel, ei vor putea munci aici, acasă”, a subliniat Franceso Sanna.

Potrivit președintelui juriului, Elena Ciobanu, președintele Comitetului Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova și conducătorul  Asociației Culinarilor Catering  Moldova, această competiție a demonstrat că avem bucătari, cofetari și brutari care pot face față oricărei situații.

Campionatul Gastronomic pentru Juniori 2019 s-a încheiat cu ceremonia de decernare a premiilor. La categoria ART clas Tema de acasă medalia de aur a fost obținută de Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, medalia de argint -  de Școala Profesională nr. 2  din Chișinău  și medalia de bronz - de Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei. 

La categoria Școala Anului, medalia de aur a fost acordată Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, medalia de argint – Școlii Profesionale nr. 2 și  medalia de bronz – Școlii Profesionale din orașul Cahul. 

La categoria  Cutia magică  trofeul  a fost luat de Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, medalia de aur – de Școala profesională din Cupcini, Edineț, medalia de argint – de Școala  Profesională nr. 5 din capitală și medalia de bronz - de Școala Profesională din Ștefan Vodă.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova, Asociația Culinarilor Catering  Moldova, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED), Fundația Liechtenstein Development Service (LED), Casa Rinaldi în Moldova, Studioul Gastronomic LoChef, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri (CEDA), Școala Profesională nr. 2 din municipiul Chișinău și alte instituții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării