main logo
1403

Mai mulți deținuți grav bolnavi vor avea șansa să iasă din penitenciare

Deținuții diagnosticați cu boli grave vor putea fi eliberați din detenție dacă această stare este confirmată de către consiliul medical din cadrul spitalului penitenciar. Conform unui proiect legislativ aflat în consultare publică, procedura de constatare a bolilor grave va fi simplificată și urgentată prin reducerea numărului comisiilor de evaluare de la trei la una singură.

Mai mulți deținuți grav bolnavi vor avea șansa să iasă din penitenciareImagine simbol

În prezent, procedura implică trei comisii de evaluare: Consiliul Medical Consultativ, Comisia Medicală Psihiatrică și Comisia Medicală Specială. Întregul proces de examinare durează aproximativ șase luni, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

După promovarea modificărilor propuse, va rămâne o singură instanță de evaluare: Consiliul Medical Consultativ. Concluziile acestuia vor fi suficiente pentru a solicita instanței de judecată eliberarea deținutului.

Prin același proiect este actualizată Lista bolilor grave care împiedică aflarea persoanelor în detenție, în conformitate cu Clasificatorul Internațional al Maladiilor (CIM), ediția aplicată în Republica Moldova. Astfel, va crește numărul deținuților care vor avea posibilitatea de a urma un tratament complex acasă sau într-o instituție medicală din afara sistemului penitenciar, când starea de sănătate le împiedică executarea pedepsei.

Potrivit Ministerului Justiției, în perioada 2017-2021, Comisia Medicală Specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, dintre care 26 au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberate. În următorii ani, deținuți grav bolnavi au continuat să moară în penitenciare până la finalizarea procedurii de examinare medicală.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării