main logo
605

Mai mulți deținuți au jucat într-un spectacol de Gheorghe Urschi

Nu doar cei cu facultate pot fi actori buni. Spunem asta după ce am asistat la un spectacol oferit de către deținuți minori, în cadrul penitenciarului din Goian.

Mai mulți deținuți au jucat într-un spectacol de Gheorghe Urschi

Adolescenții au jucat în spectacolul „Testament” de Gheorghe Urschi. Pentru minori, evenimentul a fost unul dintre puținele șanse de a-și revedea părinții și rudele, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Sebastian este fratele mai mic al actorului principal din spectacol. Pe tot parcursul piesei, micuțul îl tot striga pe tânăr, iar mama acestuia abia de își putea stăpâni lacrimile.

–Unde-i badea? –Acela-i. Un actor chiar ca în realitate. Nu m-am așteptat la așa spectacol.  Mă mândresc cu el, îmi pare bine.

Imediat ce fratele lui și-a încheiat munca pe scenă, cei doi au petrecut minute bune în îmbrățișări, povestind tot ce au trăit în ultimele luni, de când nu s-au văzut.

Da el a crescut cu mine, bucuros să mă vadă. Îmi pare bine că l-am văzut. Pot să mă joc cu el, că pe urmă mă duc înapoi. Îi pare bine. Chiar dacă sunt unde sunt, pot să mă dezvolt și să-mi arăt capacitățile.

Și ceilalți minori deținuți spun că spectacolul i-a ajutat să-și depășească fricile.

Sperăm și mai departe să fie așa. Cum a ieșit azi, să fie și pe viitor. –Deja te gândești să devii actor? –Da.

Rușinat oleacă. Niciodată nu am ieșit în scenă cu așa mulți oameni. 01:37-01:41 Nu e cum înainte, când furai, făceai rău. Acum te mai schimbi.

Tinerii au fost aplaudați în picioare de către apropiați, care au urmărit spectacolul cu sufletul la gură.

Mă telefonează uneori și îmi spune că deja nu mai este așa cum era, așa că deja sunt schimbări spre bine.

Foarte plăcut. Cel mai mult ce își dorește mama în viață, e să-și vadă copilul acasă.

Spectacolul a fost regizat chiar de profesoara de limbă și literatură română din penitenciar. Femeia povestește că ideea de a-l monta a apărut după ce tinerii au vizionat piesa maestrului Gheorghe Urschi la un teatru din capitală. După, minorii s-au pregătit o lună pentru premieră.

„De fiecare dată la repetiții veneau. Chiar erau cazuri când înaintea mea veneau și mă așteptau cu mare entuziasm”, afirmă Zinaida Busuioc, profesoară de limba română.

„S-au ales rolurile exact așa cum li se potrivește. Îmi pare că s-au potrivit de minune după persoana și temperamentul pe care îl au copiii”, a apreciat directoarea penitenciarului din Goian, Liuba Jignea.

Tinerii organizează, mai des, prezentări culturale, cu ajutorul cărora, spun experții, se integrează ulterior mult mai ușor în societate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării