main logo
426

Mai mulți abonați la serviciile de Internet fix de mare viteză

Numărul abonaților la serviciile de Internet fix în bandă largă a crescut în prima jumătate a anului curent, față de finele anului 2018, cu 3,3% și a totalizat peste 643,6 mii.

Mai mulți abonați la serviciile de Internet fix de mare viteză

Ponderea abonaților care au contractat conexiuni prin fibră optică (FTTx) a ajuns la 65,5%, a celor care au ales tehnologia xDSL a fost de 26,7%, iar cei ce au ales cablul coaxial (DOCSIS) au constituit 7,5%. Cei conectați prin intermediul altor tehnologii au avut o pondere de 0,3%, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), în primul semestru al anului curent cele mai importante creșteri ale conexiunilor la Internet fix, în funcție de vitezele de transfer a datelor contractate de abonați, au avut loc pe segmentul conexiuni cu viteze de peste 100 Mbps și a celor ce permit viteze cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps.

Numărul abonaților care au contractat primul tip de conexiuni a crescut, în șase luni ale anului, cu 26,8% și a ajuns la 79,4 mii, iar numărul celor care au contractat al doilea tip de conexiuni a sporit cu 4,5% și a totalizat 354,2 mii. 

Abonații care au contractat conexiuni ce permit viteze cuprinse între 10 Mbps și 30 Mbps s-a micșorat cu 5,3% și au alcătuit 184,1 mii, cei ce au utilizat conexiuni cu viteze între 2 Mbps și 10 Mbps au crescut cu 0,2%, însumând 8,4 mii.

Aceleași date arată că numărul utilizatorilor conectați la rețea prin fibră optică a sporit cu 6,9% și a totalizat 421,5 mii, al celor conectați prin cablu coaxial – cu 9,2%  și a însumat peste 48,4 mii. 

Totodată, numărul abonaților conectați la rețea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line) a scăzut cu 5,7% și a totalizat 171,7 mii, iar al celor conectați în baza altor tehnologii s-a diminuat cu 21,9% și au alcătuit 1,9 mii.

În primul semestru al anului, veniturile obținute din vânzarea acestor serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă, au sporit față de perioada similară a anului 2018 cu 5,8% și au însumat peste 673,7 milioane de lei. În același timp, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile respective a scăzut cu 1,2% şi a alcătuit 177,4 lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării