main logo
609

Mai multe instituții medico-sanitare din Chișinău vor fi dotate cu echipamente noi

În municipiul Chișinău vor fi implementate noi programe municipale în domeniul de sănătate, inclusiv în ceea ce ține de prevenție.

Mai multe instituții medico-sanitare vor fi dotate cu echipamente noiFoto: IPN

Cinci Asociații Medicale Teritoriale vor fi dotate cu mamografe performante, iar două centre medicale vor primi în premieră tomografe ortopedice. Totodată, va fi inaugurată Secția de imagistică medicală la Spitalul clinic „Sfântul Arhanghel Mihail”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Despre aceasta a anunțat șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința de luni a serviciilor municipale.

Boris Gîlca a spus că „municipalitatea depune eforturi pentru un sistem de sănătate puternic și cu servicii medicale accesibile, inclusiv pe domeniul de prevenție”.

În acest sens, au fost dezvoltate mai multe programe municipale, cum ar fi screening-ul la cancerul de col uterin prin efectuarea testului Papanicolau (PAP-test). Un alt program este prevenirea HIV/SIDA și a hepatitelor virale în municipiul, în special prin acțiuni de prevenire și educație în baza planului municipal privind prevenirea acestor infecții. Încă un program se referă la protezarea dentară pentru persoanele social-vulnerabile.

În particular, Boris Gîlca s-a referit la screeningul de mamografie pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Oficialul a punctat că municipalitatea se află „în proces de elaborare a Caietului de sarcini cu specificațiile tehnice pentru procurarea aparatelor mamografice cele mai performante”.

Vor fi dotate cele cinci Asociații Medicale Teritoriale cu aceste mamografe.

„Un mamograf a fost instalat deja la Asociația Medicală Teritorială Râșcani și în curând va fi pus în funcție și vom lăsa procesul de screening. Până la sfârșitul anului, ne propunem ca toate Asociațiile Medicale Teritoriale să fie dotate cu aceste echipamente. AMT Ciocana și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” vor fi în premieră dotate cu două tomografe ortopedice. În total avem alocați pentru acest proiect peste 15 milioane de lei”, a declarat Gîlca.

În ajunul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, pe 15 iunie, ora 12:00, este preconizată inaugurarea Secției de imagistică medicală cu „cel mai performant tomograf computerizat la ora actuală” la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”. 

La fel, în această zi, lucrătorii medicali sunt invitați să participe la evenimentul cultural-artistic care se va desfășura la ora 18:00, la Palatul Republicii.

„Urmează să apreciem cadrele medicale, vom decerna diplome de gratitudine pentru întreaga carieră profesională și cea mai longevivă activitate medicală pentru 18 lucrători medicali”, a precizat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, la ședință.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării