main logo
3804

Mai multe femei se plâng pe atitudinea inumană de la Institutul Oncologic

Am stat de vorbă cu Veronica Petrache, pacienta care a fost ignorată de un medic de la Institutul Oncologic.

Mai multe femei se plâng pe atitudinea rea de la Institutul Oncologic

Femeia ne-a povestit cum a ajuns la Neonila Casian, cea care a refuzat să o consulte, și de ce ultima ei vizită a fost neprogramată. Între timp, o altă pacientă ne-a povestit cât de mult a traumatizat-o atitudinea inumană a aceluiași medic, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Cazul Veronicăi Petrache a ajuns în vizorul public, după ce aceasta a povestit pentru Pro TV, că i s-a refuzat asistența medicală, deși i-a fost depistată la colul uterin o formă precanceroasă, ce necesita intervenție chirurgicală.

Veronica a ajuns la onco-ginecologul Neonila Casian printr-o recomandare de la un alt medic ginecolog. Prima ei vizită a fost programată la telefon direct cu doamna doctor, timp în care Veronica a efectuat toate analizele necesare, biopsie, colposcopie și altele. A doua oară s-a programat, dar a trebuit să aștepte ore bune în rând pentru că mulți pacienți vin la specialist fără programare, spune ea. Femeia nu este asigurată, motiv pentru care a trebuit să plătească toate investigațiile.

Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? 

 „A doua oară am intrat, dar nu la ora mea de programare și mi-a zis că este vorba despre o intervenție. Mi-a spun în termeni medicali ce am, dar eu nu am înțeles, am mai întrebat-o o dată și cu un tupeu extraordinar mi-a spus: Doamnă aveți cancer, ce nu este clar? Eu am început să plâng și atunci ea a zis că nu este cancer, dar este o stare precanceroasă. Eu mai am în familie rude care au murit de cancer, de aceea am reacționat așa. Mi-a spus să vin după menstruație, că trebuie să fac o intervenție chirurgicală. Mi-a spus că atunci o să-mi dea detalii și aici s-a terminat discuția”.

Pacienta spune că și-a făcut o altă programare pentru a afla mai multe detalii despre intervenție. Nu a reușit să intre din cauza pacienților care vin neprogramați. A încercat să ceară un extras de la asistenta medicală pentru a merge la un alt medic să-i explice despre ce intervenție este vorba.

Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg

„Am mers să fac o altă consultație ca să înțeleg ce se întâmplă, ce presupune intervenția, câte zile trebuie să stau în spital. Mai am și un copil mic. Am comunicat doar cu asistenta care mi-a dat un extras al cartelei medicale. Erau foarte mulți pacienți. Era o zi încărcată. Am revenit cu acel extras la ginecologul care m-a redirecționat la doamna Casian, ca să-mi explice despre ce intervenție este vorba. Mi-a spus că, într-adevăr doamna Casian are un caracter mai dificil, dar să încerc să o înțeleg”.

Așa cum îi spusese anterior, medicul, că trebuie să revină după ciclul menstrual la intervenție, Veronica s-a apropiat luni, 20 mai la ușa doamnei doctor, pentru a-i spune când să vină la intervenție.

„Am zis să merg să văd ce trebuie să fac, să mă programez pentru operație sau nu. Asistenta mi-a zis să nu aștept și că ea crede că doamna Casian nu vrea să mă primească astăzi. Și eu am zis că aștept până la ultimul pacient. Era ora 14.40, când nu mai era nimeni la ușă. Doamna Casian a refuzat să mă primească. Am întrebat-o care este motivul și a zis că nu vrea”.

Veronica a mers să facă o plângere și a aflat că medicul respectiv mai are astfel de abateri. Tot atunci Veronicăi i s-a comunicat că trebuia să meargă la medicul ei de pe sector.   

„Am mers la acel medic, m-a informat și mi-a zis că fiind colegi cu doamna Neonila nu vrea să se bage în această poveste. Mi-a zis unde se mai fac astfel de intervenții și am mers la un alt spital, unde mi-am făcut programare pentru intervenția de conizare și mâine urmează să fiu operată”, a mărturisit Veronica.

Între timp, a scris o plângere la Ministerul Sănătății, iar Institutul Oncologic a creat o comisie internă care investighează cazul. Ne-a spus că a primit în privat foarte multe mesaje de la paciente, care au trecut prin situații la fel de neplăcute în relaționarea cu doctorul Neonila Casian.

Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar

Se pare că doctorul nu este la prima atitudine de acest gen. În luna decembrie a anului 2016, o altă pacientă a ajuns la consultație la medicul Neonila Casian. Ana (nume schimbat) s-a pomenit într-o situație tulburătoare: era însărcinată la termenul de 17 săptămâni când i s-a depistat o eroziune a colului. Având nevoie de comunicare, informare și încurajare, Ana a fost tratată exact invers.

„Medicul de pe sector mi-a spus că nu e nimic grav, ea vede o eroziune pe col și ar vrea să mă vadă și un medic de la Institutul Oncologic ca să ținem situația sub control. Respectiv, în baza îndreptării am făcut programare, doar că spre nenorocul meu nu am fost programată la doamna doctor care îmi era recomandată, ci la doamna Neonila, nume pe care nici până astăzi nu am reușit să-l uit. Acum îmi este mai simplu să vorbesc, atunci am trecut chiar printr-un calvar”, spune Ana.

Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți

La Institutul Oncologic Ana a efectuat citologia și colposcopia. În timpul procedurii, doctorul Neonila Casian, care vorbea la telefon, îi spunea că colul uterin „arată foarte urât”. Ana a revenit peste o săptămână după rezultat.

„Prima impresie când am intrat în cabinetul doamnei a fost că este un medic frustrat care își revarsă amarul pe pacienți. S-a uitat la mine din cap până-n picioare și, aruncând cartela medicală pe masă, a zis că totul e rău la mine, și să merg chiar acum în staționar la biopsie și să încep imediat tratamentul. La întrebarea mea ce anume e rău, dacă s-a depistat cancer, ea a răspuns senină că da! După mine cancerul și așa sună ca un verdict, ca o condamnare, dar când îți zice cineva în față cu o așa ușurință, fără ca măcar să-ți explice care sunt riscurile, sau că nu e așa de grav, că e tratabil, e și mai dureros. Pe cartela medicală mi-a scris suspecție la cancer. Era indignată că sunt însărcinată și m-a întrebat dacă îmi doresc sarcina”.

Ana s-a gândit totuși că vrea să ceară și a doua opinie, iar rudele au încurajat-o să meargă la alți specialiști. Tot atunci a mers la un alt medic care i-a explicat că are anumite modificări pe col, dar nimeni nu poate confirma diagnosticul de cancer în lipsa unei biopsii.

Ana nu a mers la biopsie pentru că exista riscul de hemoragie, a născut prin cezariană, toată sarcina, fiind sub supravegherea medicului. La 2 luni după naștere i s-a făcut biopsia, depistându-i-se o stare precanceroasă. Abia atunci medicii i-au realizat conizația, ce presupune rezecția unei porțiuni în formă de con din colul uterin.

După procedură Ana a urmat un tratament, iar acum la fiecare jumătate de an merge la consultație la medic.

Cancerul de col uterin este a treia maladie cea mai răspândită în întreaga lume. Potrivit specialiștilor toate cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizat și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței.

Conform statisticilor, în Moldova mai mult de 1.500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin în ultimii cinci ani, iar altele peste 1.000 și-au pierdut viața. Sunt afectate în special femeile tinere, cu vârsta între 35-45 de ani.

Simptomele în cazul cancerului de col uterin apar foarte tardiv și pentru că se dezvoltă lent toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani ar fi necesar să facă o dată la trei ani screning-ul de col uterin. Acesta se face la medicul de familie sau asistentul medical gratuit indiferent dacă sunteți sau nu asigurată medical.

În total, în Republica Moldova 4.000 de femei cu cancer de col uterin sunt luate la evidență.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării