main logo
5591

Mai multe dulciuri comercializate pe piaţa din Moldova, contaminate cu uleiuri periculoase

În mai multe dulciuri comercializate pe piaţa din Moldova au fost descoperite uleiuri periculoase. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat 20 de probe din diferite tipuri de biscuiţi, napolitane, bomboane.

Mai multe dulciuri comercializate pe piaţa din Moldova, contaminate

Rezultatele au arătat că acestea aveau o cantitate de 6-7 grame de ulei trans, pe când norma este până la două grame, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"În Republica Moldova există un laborator acreditat care calculează conţinutul de acizi graşi trans, este laborator acreditat. Am făcut acest studiu pentru a evalua situaţia de pe piaţa din Republica Moldova", a spus MARINA DINCU, şef de direcţie ANSA.

Potrivit specialiştilor în sănătate, consumul de dulciuri care conţin aceşti acizi graşi pot dezvolta în timp diferite boli cardiovasculare, diabet sau hipertensiune.

"Suntem îngrijoraţi de incidenţa înaltă a bolilor cardiovasculare, în care o cauză o constituie consumul exagerat a produselor alimentare care conţin aceşti acizi graşi trans. Sursa acestor dăunători vine din procesele tehnologice", a declarat SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Directorul ANSA susţine că urmează să solicite reglementarea conţinutului acestor substanţe în produsele alimentare, astfel încât să poată face verificări şi să aplice inclusiv amenzi celor care folosesc uleiul trans în procesul de producţie.

"Noi am efectuat aceste analize chiar dacă în legislaţia actuală nu există încă nişte reglementări. Dat fiind acest fapt, noi nu le putem retrage din comerţ, dar există deja o iniţiativă legislativă, Ministerul Sănătăţii elaborează hotărârea de Guvern şi sper, după asta, să iniţiem toate controalele necesare", a precizat RADU MUSTEAŢĂ, directorul general ANSA.

Moldovenii spun că ştiu despre faptul că în producerea unor dulciuri se găsesc substanţe periculoase, astfel că încearcă să le prepare acasă ori să reducă din consumul lor:

"Eu mănânc aceste produse moderat, mai ales că eu nu sunt nici mare amatoare de dulciuri. Mă strădui doar din când în când, de casă să fac. Din comerţ nu iau, doar ce fac acasă".

"De aceea şi nici nu le mănânc, am dulceaţă făcută de casă care îmi satisface cerinţele atunci când vreau ceva dulce".

Pe lângă dulciuri, uleiurile trans mai pot fi găsite şi în aluatul pentru plăcinte, în pizza, în margarină, în smântână vegetală sau în chipsuri şi cartofi prăjiţi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării