main logo
8371

MAI: Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu, urmăriți penal

Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu vor fi urmăriți penal în baza analizei documentelor și a audierilor desfășurate în cadrul Comisiei.

MAI: Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu, urmăriți penal

Despre acest lucru a comunicat Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul unui comunicat de presă, transmite Știri.md.

"Ministerul Afacerilor Interne a luat act de solicitarea publică de începere a urmăririi penale adresată Procuraturii Republicii Moldova de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Având în vedere obiectivul prioritar asumat de noul Guvern al Republicii Moldova de reclădire a statului de drept în Republica Moldova, în vederea aflării adevărului, recuperării prejudiciului, identificării și pedepsirii tuturor celor care au contribuit la devalizarea bugetului de stat al țării, cu consecințe grave, pe termen lung, pentru securitatea și economia națională", se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Interne va contribui, cu respectarea strictă a competențelor legale și în spiritul cooperării loiale între instituții, la activitatea structurilor statului abilitate să asigure buna desfășurare a anchetei în cauza solicitării comisiei de anchetă, constituită în baza Hotărârii cu nr. 46 a Parlamentului Republicii Moldova din data de 10 iunie 2019, de începere a urmăririi penale împotriva lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu, în baza analizei documentelor și a audierilor desfășurate în cadrul Comisiei.

Știri.md amintește că ieri, 13 august, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că a fost solicitată pornirea urmăririi penale a lui Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu.

„Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a declarat Slusari.

Astfel, conducerea „Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanțiilor de stat, control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%.

Ținând cont de concluziile Comisiei, solicităm pornirea urmăririi penale în baza art. 329 a domnilor Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Adrian Candu și Anatol Arapu”, a mai adăugat Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării