24 mai, 21:59
3 994
24
Maestrul Doga, către Chicu: Nu știți ce face un artist dacă e fluierat?
24 mai, 21:59
3 994
24

Marele compozitor Eugen Doga a venit cu un mesaj adresat premierului Ion Chicu.

Maestrul îi transmite premierului că s-a simțit umilit și rușinat, pentru mesajul denigrator al său la adresa României, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„Stimate domnule Ion Chicu, știți oare că țara pe care o numiți ”a mea”, mai aparține și altor câteva milioane de cetățeni între care sunt și eu? Nu credeam că voi reacționa la mesajul dumneavoastră cam lipsit de bun simț către România și parlamentarul acestei țări în UE. Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce muscă v-a mușcat că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țara-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nici o umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu Coronavirus, ne trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră”, scrie maestrul pe pagina sa de Facebook.

Doga susține că Chicu că nu are motive serioase pentru asemenea mesaje și își face griji că, atunci când vom mai merge peste Prut ni se va reproșa că avem o atitudine urâtă față de România, din cauza că premierul își permite să vorbească din numele tuturor cetățenilor.

„Noi, artiștii, ducem numele frumos al țării în lume. Datorită artei noastre, nu declarațiilor scandaloase, ne cunoaște lumea de bine, ne stimează și ne întinde mâinile de ajutor. Ba chiar și ne aplaudă.

Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?! Bănuiesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că "acolo, la voi (în RM), au o atitudine urâtă față de România”.

Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chişinăului, ci și a mai multor orașe din România, inclusiv și al Bucureștiului. Cum credeți că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât în adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități, contrare acesteia?!

Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul ”Palatul Culturii” din Iași, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea?

Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființei noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rămâne a nimănui.

Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învățat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine. Eugen Doga. Un cetățean al Republicii Moldova”, se arată în mesajul maestrului Doga.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R. Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv.

Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R. Moldova în lupta cu COVID-19.

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter