main logo
421

MAEIE: Rămân multe teme pentru acasă privind integrarea europeană

În procesul de integrare europeană, Moldova are de făcut încă multe teme pentru acasă, a declarat secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Daniela Morari.

MAEIE: Rămân multe teme pentru acasă privind integrarea europeană

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe consacrate celei de-a zecea aniversări a programului Parteneriatului Estic (PaE), ea a remarcat că "în situaţia dificilă de astăzi din lume, este important ca partenerii să fie împreună", transmite Știri.md.

„În cei zece ani de activitate a programului PaE, am reuşit să trecem de la scepticismul iniţial la un pragmatism sănătos şi la acţiuni concrete. Reamintesc că UE este cel mai important partener comercial al Moldovei, căci 70% din exporturi ajung anume în ţările Uniunii. Moldova trebuie să se concentreze asupra activităţii atât în cadrul programului PaE, cât şi în cadrul Acordului de Asociere, care este reţeta succesului în modernizarea ţării", a spus diplomatul.

Ea a subliniat că, "în condiţiile actuale, Republica Moldova şi partenerii ar trebui să rezolve o serie de dileme, inclusiv să găsească un echilibru între politică şi dezvoltare în diferite domenii, să stabilească obiective clare pe termen mediu şi lung şi să-şi consolideze eforturilor în domeniul securităţii".

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat că, "iniţial, planurile Parteneriatului Estic păreau mai degrabă un vis decât o realitate, dar zece ani de muncă au demonstrat contrariul".

"Ţările Parteneriatului au dezvoltat treptat relaţii structurale cu UE, bazate pe valori comune, precum şi pe condiţii clare. Politica "mai mult pentru mai mult" şi "mai puţin pentru mai puţin" are drept scop îndeplinirea promisiunilor, atât între guverne, cât şi faţă de cetăţeni. Această abordare s-a dovedit a fi eficientă, inclusiv pe exemplul Republicii Moldova, care a fost prima care a stabilit regimul fără vize cu UE, a sporit integrarea economică cu UE prin intermediul DCFTA, care, conform prognozelor, poate aduce la bugetul ţării circa 355 mil. de euro până în anul 2020", a spus diplomatul.

El a subliniat că "Uniunea Europeană întotdeauna îşi va construi cooperarea bazându-se pe respectarea principiului supremaţiei legii, pe angajamentul faţă de lupta împotriva corupţiei şi construirea statului de drept".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării