main logo
449

Locuitorii mai multor sate se pot adresa autorităților transnistrene după ajutor

Autorităţile Transnistriei nu vor lăsa fără atenţie necesităţile şi doleanţele locuitorilor satelor din raionul Dubăsari, "aflat temporar sub controlul Republicii Moldova, unde nu sunt aleşi Consiliile deputaţilor poporului şi şefii administraţiilor".

Locuitorii se pot adresa după ajutor autorităților transnistrene

Potrivit agenţiei Infotag, în acest sens a fost emis un decret al preşedintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia, în localităţile Doroţcaia, Coşniţa, Pogrebea, Pîrîta, funcţiile Consiliilor deputaţilor populari şi ai şefilor administraţiilor vor fi exercitate de consiliul sătesc Dzerjinskii şi de administraţia satului; în satele Cocieri şi Molovata Nouă - de consiliul sătesc Rogovskii; în satul Vasilivca - de consiliul sătesc Krasno-Vinogradarskii.

Decizia a fost luată în baza unei hotărâri a Consiliului deputaţilor poporului din raionul Dubăsari şi din oraşul Dubăsari din 9 octombrie, transmite Știri.md.

Se presupune că, în caz de probleme, locuitorii acestor sate se vor putea adresa nu numai autorităţilor locale moldoveneşti, ci şi consiliilor locale din cele mai apropiate localităţi transnistrene.

Motivele deciziei nu sunt făcute publice, însă, potrivit unor experţi, aceasta ţine de faptul că situaţia demografică s-a înrăutăţit în ultimul timp în Transnistria, iar mulţi localnici pleacă mai întâi la muncă, iar apoi pleacă cu traiul în străinătate, în special în Rusia.

Pe de altă parte, a crescut numărul solicitanţilor de cetăţenie transnistreană din satele de frontieră moldoveneşti. Aceştia sunt atraşi de tarifele mai mici la energia electrică şi la gaze (de 4-6 ori), la apă şi la alte servicii comunitare. 

Totodată, în regiune, oamenii se pensionează mai devreme - 55 de ani pentru femei şi 60 de ani pentru bărbaţi, spre deosebire de 63 de ani în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării