main logo
475

Locuitori revoltaţi că tractoarele le strică drumul: Transportă zilnic deşeuri

Mizerie, miros neplăcut şi trepidaţii. De asta se plâng locuitorii din satele Horeşti şi Zâmbreni, raionul Ialoveni.

Tractoarele le strică drumul. Locuitori: Transportă zilnic deşeuri

Oamenii sunt nemulţumiţi că tractoarele de la o fermă de vaci transportă zilnic deşeuri de la animale pe drumul principal din cele două sate. Mai mult, urina şi bălegarul sunt împrăştiate pe un teren din apropiere. Pentru a opri transportarea deşeurilor prin centrul satului, mai mulţi locuitori din Horeşti au blocat drumul principal, transmite Ştiri.md cu referire la Publika.md.

„Are 30 de tone cisterna şi cară cu ea aşa. Primarul nici nu-şi bate capul la tema asta. A zis că este drum şi trebuie să meargă pe acolo", a spus un bărbat.

„Eu chiar trăiesc alături de şosea şi trec maşini, nimeni nu face nimic. Plesnesc pereţii la casă. Multe ture fac", a spus un alt bărbat.

Locuitorii din Zâmbreni, acolo unde se află terenurile agricole pe care sunt împrăştiate deşeurile, se plâng de miros urât.

„Miroase foarte urât. Mai ales că tractoarele trec şi prin faţa şcolii şi a grădiniţei, iar acolo sunt copii. Nu e normal ca copiii să suporte acest miros", a declarat un bărbat.

„Putoarea asta se împrăştie. Ei ar trebui să le îngroape undeva. Oamenii se pot îmbolnăvi", a mai adăugat un bărbat.

Potrivit autorităţilor locale, administratorul fermei nu încalcă legea, terenurile îi aparţin, iar drumul este public şi nu pot fi impuse norme de circulaţie.

„Pământul pe care îl deţin este proprietatea lor. Ei traversează pe drum regional care este în proprietatea statului. - Inspectoratul ecologic ce spune? I-au controlat şi spun că nu au încălcări", a spus Daniel Tonu primarul satului Zîmbreni raionul Ialoveni.

„Cadrul legal nu ne permite să le interzicem să circule pe drumul central. Nu-s nici indicatoare suplimentare. Avem unele proiecte comune, avem o susţinere din partea lor. O piaţă agricolă, undei ei sunt principalii finanţatori", a spus Petru Cigoreanu primarul satului Horeşti raionul Ialoveni.

Cei doi primari i-au propus administratorului fermei să redirecţioneze transportarea deşeurilor pe un drum ocolitor, acesta însă a refuzat pe motiv că drumul nu este asfaltat şi tractoarele nu pot circula pe acolo.

Proprietarul fermei, Victor Colin, a refuzat să vorbească în faţa camerei, dar la telefon ne-a spus că deşeurilor nu prezintă nici un pericol pentru localnici. El a mai menţionat că va mai duce deşeurile la marginea satului încă 10-15 zile.

Primari din cele două localităţi spun că dacă administratorul nu se va ţine de cuvânt vor convoca o şedinţă comună la care vor participa şi sătenii pentru a soluţiona problema.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării