main logo
672

Lipsă de bucătari în grădinițele din Chișinău. Mai multe instituții ar putea să-și sisteze activitatea

Criză de bucătari în grădinițele din Capitală. Directorii acestora sunt puși în situația de a închide instituțiile. Potrivit lor, grădinițele au rămas nu doar fără educatori, dar și fără dădace și asistenți medicali. Motivul, salariile mizere.

Criză de bucătari. Mai multe grădiniţe ar putea fi închiseLipsă de bucătari în grădinițele din Chișinău. Mai multe instituții ar putea să-și sisteze activitatea. Foto simbol: ziarelive.ro

Autoritățile spun că încearcă să identifice soluții, dar deocamdată nu fac altceva decât să plaseze anunțuri cu locurile vacante. Despre majorarea lefurilor nici vorbă. Un bucătar de grădiniță primește un salariu de 1.140 de lei impozabili.

La grădinița 182 din sectorul Botanica al Capitalei situația este extrem de gravă. Din lipsă de bucătari, instituția ar putea fi închisă de la 1 septembrie. „Din luna februarie suntem cu un bucătar și la bucătărie lucrează aproape tot personalul grădiniței”.

Directoarea grădiniței spune că la cei 320 de copii care frecventează instituția e nevoie de 4 bucătari. Numai că, recent, chiar și cel care mai era s-a concediat,” susține Silvia Andreicenco, metodistă la Grădinița 182.

„Ei spun că salariul unui bucătar trebuie să fie nu mai puțin de 4-5 mii de lei”, susține Tatiana Cogut, directoarea grădiniței 182.

Administrația instituției a pus anunțuri, a sesizat Agenția Națională pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar situația rămâne la fel de gravă. Posturile vacante nu sunt atractive din cauza salariilor mizere – în contrast cu responsabilitățile enorme față de copii.

„Numai pentru felul întâi trebuie să curățiți 30 de kg de cartofi, 6-7-8 kg de morcov atâta și ceapă. +02.42 Cratițele de 50 de kg și 20 de kg ce femeie poate să târâie atâta”, a mai adăugat directoarea.

Situația nu este mai bună nici la grădinița numărul 40 din același sector. Cei 350 de copii care frecventează instituția sunt deserviți de un singur bucătar. Fizic, e ireal ca acesta să facă față situației de unul singur.

„Avem riscul ca să ne închidem dacă nu găsim în continuare pentru că la moment frecventează copii mai puțini. La acesta grădiniță nu doar bucătari nu sunt. Instituția are nevoie și de cinci educatori și patru dădace”, declară Vera Dicher, directoarea Grădiniței 40.

„Au plecat din diferite motive, au plecat peste hotare. Nimeni nu vine să se angajeze. Vin se interesează, întreabă salariul și pleacă”, a spus Vera Dicher.

Responsabilii de la Direcția Generala, Educație Tineret și Sport spun că situația este una complicată și dau asigurări că „se lucrează” asupra identificării soluțiilor. Numai că de majorarea salariului nu poate fi nici vorbă… cel puțin până la anul.

„Apelăm la Agenția Forței de muncă pentru a ne pune la dispoziție personalul necesar de care avem nevoie publicăm locurile vacante pe site-uri”, a menționat pentru TV8 Alexandru Fleaș, șef interimar DGETS Primăria Chișinău.

Grădinițele din Capitală au nevoie de cel puțin 409 de ajutori de educatori și dădace, 104 bucătari, 46 de bucătari auxiliari și 17 asistente medicale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării