main logo
657

Linia electrică aeriană Vulcăneşti-Chişinău: Când începe construcția

Startul lucrărilor de construcţie a liniei electrice aeriene 400 kV Vulcăneşti-Chişinău este planificat pentru luna martie a anului 2023, a anunţat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Linia electrică aeriană Vulcăneşti-Chişinău: Când începe construcția

Potrivit ministrului, proiectul tehnic detaliat privind construcţia liniei electrice aeriene 400 kV Vulcăneşti-Chişinău va fi finalizat în luna noiembrie al acestui an, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Anterior autorităţile susţineau că lucrările de construcţie ar putea începe chiar în acest an.

Oficialul a spus că în prezent a fost finalizată proiectarea principalului pilon intermediar de suspensie, care urmează a fi multiplicat într-un număr de 447 din totalul de 504 piloni.

Testarea acestui tip de pilon se planifică pentru sfârșitul lunii august 2022, la un laborator național de testare din Chennai, India (Centrul de cercetare în inginerie structurală).

În proces de elaborare este planul şi profilul liniei. De asemenea, a fost iniţiată proiectarea fundaţiilor pentru patru tipuri de piloni şi cinci tipuri de sol.

Andrei Spînu a precizat că în proces de elaborare este şi proiectarea altor 3 tipuri de piloni şi aprobarea datelor tehnice şi caracteristicilor pentru materialele, care vor fi utilizate la producerea şi asamblarea pilonilor.

Contractul pentru construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău a fost semnat încă pe 12 noiembrie 2021 cu grupul indian KEC International, desemnat câștigător a licitației internaționale, la care au participat 10 companii şi din care doar la patru au fost evaluate ofertele.

Dar abia pe 24 mai 2022 a intrat în vigoare Legea nr.120/2022 privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrică aeriene (LEA) 400 kV de transport a energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, care reglementează o procedură specială de expropriere a terenurilor necesare pentru construcția LEA, cât și mecanismul de despăgubire a proprietarilor de terenuri sau care utilizează terenurile afectate de lucrări.

Conform prevederilor contractuale, KEC International LTD va fi responsabilă de proiectarea, furnizarea și instalarea echipamentelor necesare pentru construcția a circa 158 kilometri de LEA cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești – Chișinău.

Valoarea contractului este de circa 27 milioane euro, durata planificată de implementare fiind de 42 luni din data intrării în vigoare a contractului, adică în trei ani și jumătate, respectiv linia ar putea fi gata abia în anul 2025. Valoarea contractului este de circa două ori mai mică decât se estimase inițial.

Construcția LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău este prevăzută şi de Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.102/2013 și este finanțată de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării