main logo
2931

Limba română, introdusă în legislație. Pulbere: CC a depășit atribuțiile

Curtea Constituțională a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii prin care a schimbat sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația țării, inclusiv în Constituție. Magistrații au decis că această modificare nu ar contravine Constituției, fiind constituțională.

Limba română, introdusă în legislație. Pulbere: CC a depășit atribuțiileFoto: Știri.md

Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, este de altă părere și a venit cu câteva explicații, menționând că Curtea Constituțională trebuia să examineze însăși legea, modalitatea de a introduce sintagma și de a recunoaște această lege neconstituțională, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

„Categoric este interzis, însuși în Constituție este modalitatea cum se poate de modificat Constituția. Legea organică prin care a fost introdusă în Constituție sintagma „limba română” contravine Constituției, pentru că este imposibil de a modifica Constituția prin lege organică. Deci, în Constituție este scris că însăși Constituția se modifică în felul următor: Persoanele cu drept de sesizare, în cazul dat 33 de deputați, depun sesizarea cu privire la modificarea Constituției, acest proiect se avizează de Curtea Constituțională, proiectul de lege împreună cu avizul Curţii Constituţionale merge în Parlament pentru examinare. Parlamentul timp de șase luni nu are dreptul să pună în discuție la examinare această problemă, după care se pune în discuții, dezbateri parlamentare, vizavi de acest proiect de modificare a Constituției. Aceasta este calea legală. Actualul Parlament a introdus sintagma „limba română” în Constituția R. Moldova prin lege organică, ceea ce este categoric interzis de însăși modalitatea de a modifica Constituția”, explică Pulbere.

Pulbere consideră că Curtea ar fi trebuit să recunoască legea care a introdus schimbarea ca fiind neconstituțională, acuzând Parlamentul de abuz de putere și Curtea Constituțională de depășirea atribuțiilor sale prin nerecunoașterea neconstituționalității legii.

„Curtea Constituțională s-a detașat de la obiectul sesizării. Obiectul sesizării era de a recunoaște legea organică prin care a fost introdusă sintagma „limba română” în Constituție. Curtea Constituțională trebuia să examineze însăși legea, modalitatea de a introduce sintagma și de a recunoaște această lege neconstituțională, deoarece sintagma a fost introdusă abuziv. Parlamentul a făcut abuz de împuternicirile pe care le are. Curtea Constituțională s-a eschivat de a pune în discuții dacă legea e constituțională. Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile”, a declarat Dumitru Pulbere.

Știri.md amintește că, pe data de 11 martie, Legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost declarată constituțională.

La scurt timp, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție și s-a arătat deranjat de decizia luată de CC, menționând că va continua să vorbească limba moldovenească.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării