main logo
6342

Letonia și R. Moldova vor colabora în procesul digitalizării justiției

Ministerul Justiției din Republica Moldova și cel din Letonia vor colabora pentru a sprijini digitalizarea justiției din țara noastră, modernizarea serviciului de probațiune, managementul sistemului penitenciar, precum și armonizarea legislației la acquis-ul Uniunii Europene.

Letonia și R. Moldova vor colabora în procesul digitalizării justițieiFoto: Ministerul Justiției/Facebook

Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii dintre ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, cu omologul ei din Letonia, Inese Lībiņa-Egnere, transmite Știri.md.

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat importanța parteneriatului strategic cu Letonia, care durează de mai bine de un deceniu. Aceasta a mai subliniat că în contextul actual, când Republica Moldova trece printr-un moment istoric, pregătirile pentru screening-ul bilateral cu UE sunt cruciale pentru Ministerul Justiției.

„În etapa de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, Ministerul Justiției are responsabilitatea de a transpune numeroase acte europene în domenii precum justiția, combaterea corupției și drepturile omului. Având în vedere complexitatea acestor sarcini și volumul în creștere al activităților, sprijinul partenerilor de dezvoltare și al experților este esențial pentru parcursul nostru de preaderare la UE. Suntem foarte recunoscători colegilor care s-au oferit să acorde expertiză în armonizarea legislației, inclusiv în procesul de integrare europeană”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

La rândul său, ministra letonă a felicitat țara noastră pentru progresele înregistrate în sectorul justiției și a reafirmat sprijinul constant din partea țării sale. 

Oficiala a evidențiat experienței Letoniei în reformarea justiției, ca stat membru a UE. „Autoritățile fiecărei țări au datoria de a apăra democrația, iar Moldova face acest lucru exemplar. Continuați pe acest drum cu aceeași determinare. Atât Letonia, cât și întreaga Uniune Europeană se confruntă cu provocări din partea Rusiei, iar un sistem de drept puternic și democratic este esențial pentru a răspunde acestor amenințări”, a susținut Inese Lībiņa-Egnere.

De menționat că ministra Justiției din Letonia, Inese Lībiņa-Egnere, întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării