main logo
994

Legume cu plumb: Agricultorii spun că nu au utilizat apă din Bâc

Decizia inspectorilor ANSA de a verifica calitatea legumele crescute pe lunca râului Bâc vine după ce funcţionarii Agenţia de Mediu au costatat că apa din bazinul râului Bîc este foarte poluată şi că unii proprietari de grădini o folosesc la irigaţii.

Legume cu plumb: Agricultorii spun că nu au utilizat apă din Bâc

În urma analizelor, s-a depistat în câteva loturi de ardei o concentraţie de plumb de aproape 4 ori mai mari decât norma. Specialiştii au distrus toată cantitatea, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

În plus, au prelevat probe din 180 de tone de sfeclă şi ceapă. Şi în acele loturi au fost depistate concentraţii mari de plumb. 

Agricultorul vizat susţine că nu a utilizat apă din Bâc şi a solicitat contraexpertiza probelor la un alt laborator certificat din Capitală.

"Asteptăm contraprobele, dar până la momentul primirii raportuui de încercări, produsul dat va fi depozitat și sigilat până vin rezultatele din laborator", a declarat Alexandru Burlacic, inspectorul ANSA din Anenii Noi.

Unul dintre agricultori susţine că a împrumutat de la bancă mai bine de jumătate de milion de lei pentru a creşte legumele.

Pentru a vedea sursa exactă a contaminării legumelor cu plumb, funcţionarii de mediu au prelevat probe de sol şi de apă din râul Bâc. Specialiştii susţin că cantitatea sporită de plumb afectează grav sănătatea. 

"În primul rând asta influențează mult asupra dezvoltării copiilor și anume dezvoltarea mintală, fizică. 

Asta duce spre slăbirea organismului, spre apariția durerilor de cap, apare oboseala și provoacă apariția bolilor cronice", a declarat Andrei Pîslaru, şeful secției Siguranța Alimentelor ANSA din raionul Anenii Noi.

Până acum, cinci agricultori au fost amendaţi cu câte 1500 de lei pentru utilizarea apei din Bîc la irigarea terenurilor. Problema fermierilor din raionul Anenii Noi a fost discutată şi la Guvern. Întrebată de jurnalişti dacă agricultorii care au rămas fără recoltă vor fi despăgubiţi de stat, premierul Maia Sandu a răspuns ferm: 

"Nu pot fi despăgubiţi oamenii care au încălcat legea şi care au produs produse dăunătoare pentru cetăţeni."

Potrivit inspectorilor ANSA, dacă rezultatele de laborator vor fi confirmate şi la contraexpertiză, cele 180 de tone de sfeclă şi ceapă puse sub sechestru vor fi distruse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării