main logo
3400

Legea interzice fumatul nu doar de țigări, dar și de narghilea

Este greșit să se creadă că prin restricționarea fumatului în localurile închise și semiînchise interdicția se aplică doar asupra țigărilor. Nici narghilea nu este permis să se fumeze.

Legea interzice fumatul nu doar de țigări, dar și de narghilea Legea interzice fumatul nu doar de țigări, dar și de narghilea. Foto simbol: Radio Resita

Coordonatorul de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), Ghenadie Țurcanu, a declarat într-o conferință de presă la IPN că fumul emanat de narghilea este la fel de toxic ca și cel de la țigări. Singura diferență este că nu conține nicotină și nu creează dependență.

În cadrul unui studiu realizat de PAS pentru a verifica cum se respectă legea privind controlul tutunului s-a constatat că marea majoritate a agenților economici din industria de alimentație publică, precum și a instituțiilor medicale și de învățământ aplică corect prevederile legii.

Ghenadie Țurcanu a spus că fumatul la terasă nu este intersiz, dacă aceasta este un spațiu semideschis sau dechis. Chiar dacă se mai fumează în spațiile închise, administratorul este cel care portă răspundere și este pasibil de amendă, pentru că nu a atenționat clientul că legea interzice fumatul.

Moldova nu este prima țară care merge pe calea controlului tutunului și o face bine, dar este important ca organele care sunt responsabile de controlul respectării legii să asigure o monitorizare permanentă, a subliniat coordonatorul de programe PAS.

În 57% din localurile de alimentație publică ce încală legea antifumat se fumează narghilea. „Interdicția de a fuma narghilea în încăpăre nu a fost introdusă ocazional, ci având dovezi științifice că fumul de narghilea, chiar dacă nu conține tutun, emană aceleași substabțe dăunătoare și particule care afectează sănătatea”, a spus exprtul PAS.

Legea interzice fumatul în spațiile închise și semiînchise (trei pereți și acoperiș), dacă doi pereți lipsesc, atunci spațiul este semideschis și fumatul se permite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării