main logo
634

Legea avocaturii, în vigoare: A fost publicată în Monitorul Oficial

Modificările la Legea avocaturii, iniţiate de deputatul din formaţiunea de guvernământ PAS, Olesea Stamate, şi care au provocat nemulţumiri în rândul avocaţilor, au intrat în vigoare după ce au fost publicate, marţi, în Monitorul Oficial.

Legea avocaturii, în vigoare: A fost publicată în Monitorul OficialFoto: bizlaw.md

Potrivit Infotag, acestea prevăd, în special, că un avocat nu poate fi reţinut, adus în faţa justiţiei, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia cazurilor în care există suspiciuni împotriva sa de săvârşire a infracţiunilor prevăzute de art. 324-326 din Codul penal (pentru corupţie pasivă sau activă şi folos personal din influenţă - "I.") sau cazuri de infracţiune explicită, transmite Știri.md.

Anterior, avocaţii au considerat că aceste modificări le "limitează independenţa" şi chiar au intrat în grevă, cerând ca legea să fie adoptată. Cu toate acestea, vinerea trecută, modificările aduse legii au fost adoptate în două lecturi de majoritatea parlamentară PAS.

Ieri, Uniunea avocaţilor a anunţat încetarea grevei, deşi şi-a exprimat dezamăgirea faţă de "încăpăţânarea autorităţilor" care au aprobat modificarea scandaloasă. Preşedintele sindicatului, Dorin Popescu, a declarat că va face apel la Comisia juridică parlamentară şi la Ministerul Justiţiei cu cererea de a constitui, până pe 15 februarie, un grup de lucru care să elaboreze, până pe 30 aprilie, un proiect de noi amendamente, pentru a stabili anumite garanţii pentru avocaţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării