main logo
3755

Legătura dintre executorul operațiunii de expulzare a profesorilor turci și Plahotniuc

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, care a executat operațiunea de expulzare abuzivă a profesorilor turci de la liceul Orizont, este, în prezent, șef al Centrului Antiterorist (CAT) al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) și consilier al guvernatorului Băncii Naționale în domeniul securității.

Legătura dintre executorul care a expulzat profesorii și PlahotniucPoza simbol

În 2014 el a lucrat pentru SRL „Argus-S”, firmă de pază afiliată fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Baltaga a fost decorat de președintele Voronin după protestele violente din aprilie 2009, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md

Baltaga a indicat în declarația de avere pentru 2014 că a avut un venit total în valoare de 73.332 de lei, din care 15.352 au constituit salariul de la Ministerul Afacerilor Interne, iar alte 57.980 drept salariu de la SRL Argus-S (Vezi documentul publicat mai jos – n.r.). Această firmă de pază, beneficiară a unor contracte grase cu statul în perioada guvernării Partidului Democrat, este o întreprindere cu capital străin fondată de un off-shore, OTIV PRIME SERVICES B.V., despre care se spune că este controlat de fostul liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Am contactat serviciul de presă al SIS, pentru a obține detalii de la Alexandru Baltaga legate de această colaborare cu Argus-S, dar nu am reușit să discutăm cu el.

La 14 octombrie 2015, Alexandru Baltaga a fost numit director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. În același an, el a indicat drept venituri 97,768 de lei, din care 17.505 în calitate de director adjunct al SIS și alte 80.263 drept remunerare de la Ministerul Afacerilor Interne. Pentru 2018, a trecut un salariu de 121.425 de lei în calitate de director adjunct al SIS. Începând cu 16 ianuarie 2019, Baltaga îl consiliază pe guvernatorul Băncii Naționale în domeniul securității.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul expulzării profesorilor turci, a declarat că Baltaga a fost executorul operațiunii. „Întreaga operațiune de expulzare a profesorilor de la Liceul Orizont a fost executată de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga.” Potrivit lui Chiril Moțpan, fostul director adjunct al SIS a declarat în cadrul audierilor că a executat ordinele fostului șef său șef, Vasile Botnari. La rândul său, acesta din urmă a spus în cadrul audierilor că îşi asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile SIS.

Procuratura mun. Chișinău a intentat recent un dosar penal în baza materialelor anchetei efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, precum și în temeiul hotărârii de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci.

În august 2009, după protestelor violente, Alexandru Baltaga, care deținea funcția de șef adjunct al unei secții din cadrul acestei instituții, a fost decorat de președintele Vladimir Voronin cu Ordinul „Credinţă Patriei” clasa III.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării