main logo
745

La Palatul Republicii a avut loc Gala Premiului Naţional 2018

La Palatul Republicii s-a desfăşurat astăzi Gala Premiului Naţional 2018, consacrată aniversării a 27-a a proclamării Independenţei Republicii Moldova.

La Palatul Republicii a avut loc Gala Premiului Naţional 2018

În posesia acestuia au intrat 10 personalităţi din domeniile ştiinţei, culturii, artei, carității și securității naționale, relatează Știri.md cu referire la moldpres.

La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, deputaţi, miniştri, oameni de ştiinţă, cultură şi artă, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. În alocuţiunea sa, Premierul Pavel Filip a menţionat că Gala Premiului Naţional 2018 demonstrează că avem realizări în aceste domenii, cu care ne putem mândri, că ţara noastră produce valori. Șeful Cabinetului de Miniștri a subliniat că este mândru că se află astăzi alături de asemenea personalități, care simbolizează performanța, munca și dedicația. ”Sunt oameni care știu cu certitudine că adevărata iubire de țară este munca și dedicația”, a  accentuat Premierul Pavel Filip.

Astfel, cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova.  În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrînac și reumatologul Liliana Groppa.  Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan. Doctorul habillitat în agricultură Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie,  iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității culturale și protejarea portului popular.   

Pentru opera literară și activitatea de cercetare în domeniul istoriei Basarabiei a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova a fost apreciat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.  În acest an, premiul a fost oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al Asociației de caritate ”MAD–Aid Limited” a fost premiată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale. Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a fost premiat pentru activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Iurie Colesnic a afirmat că acest premiu este un act de recunoaștere pentru scrierea celor zece volume ”Basarabia necunoscută”, iar doctorul habilitat în medicină, Liliana Groppa a menționat că prin acordarea acestui premiu a fost apreciată sănătatea și în mod special reumatologia, pe care o practică de mai bine de 40 de ani.  Doctorul în medicină Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular a spus că timp de 30 de ani este în discuție cu inimile și că a aflat multe lucruri și de la inimile bolnave. La rândul său,  meșterul popular Maria Cristea a afirmat că este pentru prima oară în istoria Republicii Moldova când un meșter popular este ridicat la un asemenea rang.

În faţa celor prezenţi au evoluat cântăreţii de operă Andrei Jilihovschi,  Natalia Gavrilan, Mariana Bulicanu și Daniel Șveț, tânărul violonist Cătălin Advahov, tânărul trompetist Maxim Nichita ș.a., acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihail Agafiţa, Artist al Poporului.

Premiul Naţional în valoare de 100 de mii de lei  se acordă anual de către Guvern în semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie de concurs, prezidată de prim-ministru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării