main logo
6660

La mulţi ani, Gheorghe Urschi. Regele umorului împlineşte 72 de ani

Astăzi îi spunem la mulţi ani umoristului şi regizorului Gheorghe Urschi. "Regele umorului moldovenesc" împlineşte 72 de ani.

La mulţi ani, Gheorghe Urschi. Regele umorului împlineşte 72 de ani

În acest an, îşi va sărbători ziua de naştere alături de familie şi prieteni într-un local din Capitală, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Gheorghe Urschi s-a născut în data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala de teatru "Boris Șciukin" de la Moscova. 

A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole. Cel mai mult însă i-a plăcut să facă glume pe seama prostiei omeneşti, lenei, îngâmfării, beţiei, sărăciei şi corupţiei.

"Doctorii aceştia acuma sunt cei mai glumeţi oameni din republică. Nu-I auzi iaca bunghii aceştia să iei câte doi bunghi de trei ori pe zi înainte de mâncare. Cine are acum de mâncat de trei ori pe zi oameni buni? Amu la amiază să mâncăm ceva...

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, iar în emisiunile umoristice a jucat alături de actorul Gheorghe Pârlea, cu care a făcut un tandem de creație ani la rând.

De asemenea, a scris scenariile a trei filme pe care le-a și regizat: "Cine arvonește, acela plătește", "Văleu, văleu, nu turna!" și "Fenta".

Maestrul a părăsit scena în 2011, după ce a suferit un atac cerebral. În 2012, președintele Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Doi ani ani mai târziu, de ziua sa de naștere, Gheorghe Urschi a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării