main logo
408

La frigărui sau la plimbare: Cum sărbătoresc moldovenii zilele libere

Zi liberă, tocmai bună de ieșit la iarbă verde. Zeci de moldoveni au încins grătare sau doar au ieșit prin parcuri ca să se odihnească în sânul naturii.

La frigărui sau la plimbare: Cum sărbătoresc moldovenii zilele libere

Majoritatea nu a uitat de 9 mai și i-a comemorat pe cei care au murit pe câmpul de luptă, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Dacă tot au parte de timp liber, unii moldoveni n-au uitat de vechiul obicei: să-și adune familia la frigărui ori la o plimbare obișnuită.

„Din an în an, în fiecare an de 9 mai, anul trecut tot în același loc, cam așa. Frigărui, puțină muzică și dansuri, veselie”.

„Pentru a ne aduna toți împreună și a sărbători această zi luăm o gustare, un ceai și noi toți suntem aici. Depănăm amintiri, pentru că tații noștri au luptat, buneii au luptat. Împreună la paradă nu putem merge, dar să stăm singuri acasă tot este plictisitor. Aici suntem toți împreună, ne mai povestim. Cineva o să povestească despre tatăl lui, altcineva despre bunicul său, frate”.

Am întâlnit și din cei care după depunerile de flori la memorial și-au dat întâlnire la o porție de badminton.

„– Noi mereu sărbătorim această zi. Mergem la memorial, depunem flori. Am venit să jucăm badminton după asta. Pentru noi este o mare sărbătoare. – De ce în acest mod ați hotărât să sărbătoriți această zi? – Pentru că modul sănătos de viața încă nimeni nu l-a anulat și vrem să arătăm strămoșilor noștri faptul că vrem să trăim mult și ca memoria noastră s-o transmitem mai departe urmașilor noștri, nepoților, strănepoților”.

„– Diseară veți merge la concertul din Centru, să vă plimbați cu familia? – Nu. – De ce? – Mie mai mult îmi place să urmăresc concertele la televizor, unde este acustică bună și așa mai departe. Când sunt într-un colț al Pieței și ascult un fel de muzică, atunci nu-i pot asculta pe ceilalți”.

Iar alții nu prea și-au făcut planuri pentru această zi.

„– Nicicum. Pur și simplu, copilul îl plimbăm, pe urmă avem zi de naștere și nimic deosebit”.

„Îmi aștept copiii că o să vină la mine și cred că o să stăm la masă împreună și iată cu nepoțeii, cu familia”.

„E foarte bine că așa sunt 4 zile consecutive. E foarte bine. Îmi pare ca o vacanță mică”.

„Suntem astăzi liberi și am hotărât să ieșim în parc cu copiii să se distreze. Posibil ne-am fi dus și la paradă sau ce este pe strada Ștefan cel Mare, dar ne-am gândit că acolo o să fie mulți oameni”.

Cu ocazia zilei de 9 mai, bugetarii au din nou o minivacanță de patru zile, iar ziua de vineri va fi recuperată sâmbăta viitoare, pe 18 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării