main logo
793

La Chișinău a fost lansată o expoziție dedicată lui Valeriu Matei

O expoziție cu genericul „Valeriu Matei - poet al rezistenței”, prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la nașterea scriitorului, a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

La Chișinău a fost lansată o expoziție dedicată lui Valeriu Matei

Tot aici a fost lansat volumul său „Noaptea semnelor. Poemele rezistenței anticomuniste și antisovietice”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, scriitori, ziariști, oameni de cultură și artă.

Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, expoziția  prezintă viața și activitatea literară și social-politică a academicianului Valeriu Matei. 

„Noi ne-am străduit să punem în valoare o parte din colecțiile Bibliotecii Naționale - cărți, reviste, fotografii, etc., precum și obiecte din arhiva familiei”, a mai spus Elena Pintilei.

În alocuțiunea sa, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a  afirmat că  o asemenea aniversare este un foarte bun prilej de a face bilanțurile unui destin – unui destin frumos și încununat cu multe împliniri în viața sa, pentru că Valeriu Matei a reușit să facă lucruri memorabile în literatură, fiind un cunoscut și apreciat poet, să fie un manager foarte bun al culturii românești în R. Moldova și al promovării  a tot ce înseamnă cultură românească într-un alt spațiu românesc, care este R. Moldova.

„Valeriu Matei a reușit să facă și o carieră politică  extrem de interesantă. A  fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, condus de Alexandru Moșanu. 

Când am citit genericul acestui eveniment – ”Valeriu Matei –poet al rezistenței, mi-am zis că da, Valeriu Matei se înscrie în rândul acelor mari poeți ai rezistenței, care au fost Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Ion Vatamanu, cei care au reușit să trezească în noi sentimentul de demnitate  și de râvnă către valorile noastre identitare, pe care iată, la mijlocul anilor 80 aproape că-l pierdeam.

În ultimii ani, ministerul pe care-l conduc a reușit să organizeze mai multe acțiuni culturale în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, al cărui director este Valeriu Matei”, a subliniat Monica Babuc.

La rândul său,  Ambasadorul  României în R. Moldova, Daniel Ioniță a remarcat că Valeriu Matei „este un mare om care a trezit conștiințe, care a avut și are o operă apreciată, o personalitate culturală în spațiul românesc cu o memorie extraordinară a lucrurilor întâmplate recent și o personalitate care a făcut cultura română nu numai pe ambele maluri ale Prutului, dar și în străinătate, o personalitate care a ajutat mulți artiști din România să se manifeste în R. Moldova. La fel a ajutat personalități din R. Moldova să fie mai cunoscute în România și peste tot”.     

În context,  academicianul Mihai Cimpoi a constatat că Valeriu Matei este într-o febră  creativă extraordinară, a avut curaj estetic, a dat dovadă de rezistență politică și intelectuală, iar președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a afirmat că  Valeriu Matei este o personalitate emblematică pentru cultura și viața  social-politică a Republicii Moldova, unul dintre cei care s-au aflat în fruntea mișcării naționale în anii 80 ai secolului trecut.

Valeriu Matei a menționat că volumul „Noaptea semnelor. Poemele rezistenței anticomuniste și antisovietice” este un  proiect mai vechi. 

„Am întârziat de mai bine de un deceniu. L-am făcut la sugestia lui Grigore Vieru, care, odată, mâhnit de atacurile unor colegi mai tineri asupra sa, îmi spune la un moment – „Valeriu, tu n-ai scris nici o literă de compromis cu regimul. Ia adună  tu toate poeziile tale și arată-le un exemplu bun”.  Nu am mai realizat proiectul atunci. Au trecut anii și acum, când Filomena și Daniel Corbu, editorii mei de la Iași  mi-au propus să editez un volum cu acest prilej, mi-au amintit de acest proiect, care stătea uitat. Acest volum trebuia să apară la Turgu-Mureș și iată că a apărut la Iași”,  a mai spus Valeriu Matei.

În cadrul evenimentului au evoluat interpreții Iurie Sadovnic-Orheianu, Ilie Văluță, Viorel Burlacu, actorii Nicolae Jelescu și Ninela Caranfil.  

Valeriu Matei s-a născut la 31 martie 1959, în comuna Cazangic, judeţul Lăpuşna, astăzi raionul Leova. Este autor al mai multor volume de poezie, apărute la Chișinău, Iași, București ș.a., apreciate de critica literară: „Grecia imaginară”, „Dimineața marelui oraș”, „Orfeu și singurătatea”, Elegiile fiului risipitor”;  autor al piesei de teatru Prologul, al nuvelei istorice „Peregrinările și suferințele spătarului Neculai din Milești”, al unor eseuri, studii de istorie și etnologie: „Pactul Ribbentrop–Molotov și agresiunea sovietică împotriva României”. 

A tradus din poezia franceză, rusă, spaniolă. Versurile lui Valeriu Matei au fost traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă, suedeză, letonă, slovacă, maghiară, macedoneană, turcă ș.a. Mențiuni și distincții: Marele Premiu „Nichita Stănescu”, Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”, Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” ș. a. Din anul 2012 este directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării