main logo
360

La Cahul se realizează în premieră un proiect internaţional de ocupare

Locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători - acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul, odată cu implementarea Parteneriatului Local de Ocupare (LEP).

La Cahul se realizează în premieră un proiect internaţional de ocupareLa Cahul se realizează în premieră un proiect internaţional de ocupare

Acesta reprezintă o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) şi va fi implementat pentru prima dată în R. Moldova, în cadrul proiectului “Promovarea ocupării tinerilor”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Inițiativa a fost lansată recent în orașul Cahul de către OIM, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Confederația Națională a Patronatului, Confederația Națională a Sindicatelor, Consiliul raional Cahul și partenerii locali.

Parteneriatul este un model inovator creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de OIM în Bosnia și Herțegovina. Se bazează pe o planificare "negociată", adică mai multe părți interesate locale, care se confruntă cu provocările pieței muncii din comunitatea lor, creează parteneriate pentru a identifica soluții adaptate la circumstanțele locale.

“Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a 106 de afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Aproximativ 670 de persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ o mie de persoane din comunitate vor deveni beneficiari indirecți”, a menționat Violeta Vrabie, coordonator al proiectului “Promovarea ocupării tinerilor”.  

Implementarea LEP Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați, de nivel național și local, inclusiv organizații neguvernamentale, instituții financiare şi de învățământ, agenția de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori. Costul total al programului este de aproximativ 404 mii de dolari, dintre care 184 mii de dolari reprezintă contribuția din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii și peste 15 mii de dolari – cea a actorilor locali.  

Intervențiile LEP sunt în concordanță cu obiectivele Programului de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru anii 2017-2020 și Strategia de dezvoltare regională Sud pentru perioada 2016-2020. Acțiunile LEP contribuie la Strategia de dezvoltare a sectorului tineretului (2017-2020), Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală (2014-2020), Programul național de dezvoltare a apiculturii (2018-2025), precum și la Strategia de dezvoltare "Turism 2020".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării