main logo
556

Kovesi, în vizită la PG: A semnat Acordul de cooperare cu Parchetul European

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a vizitat Procuratura Generală.

Kovesi, la PG: A semnat Acordul de cooperare cu Parchetul European

Kovesi s-a întâlnit astăzi cu procurorul general interimar, Dumitru Robu, pentru a semna „Acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European”, transmite Știri.md.

De asemenea, părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupție, inclusiv cele de corupție la nivel înalt, și perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informații și experiență, dar și cooperare operațională la investigarea cazurilor ce țin de competența instituțiilor.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, în cadrul discuțiilor, a menționat că pentru Procuratura Republicii Moldova la moment sunt prioritare: investigarea dosarelor de corupție, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar și urmărirea bunurilor infracționale. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt disponibili în continuare pentru interacțiune la efectuarea investigațiilor în comun cu omologii de peste hotare. 

La rândul său, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a comunicat că Parchetul European, în limitele competenței, va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova.

După discuţiile purtate, procurorul general interimar, Dumitru Robu, şi procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, au semnat Acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European (în continuare Acord).

În temeiul Acordului enunțat, părțile au stabilit o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova.

Scopul Acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la:

- cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;

- indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare; 

- constituirea echipelor comune de anchetă.

La fel, s-a convenit între părți că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, poate oferi sprijin în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici, în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării