main logo
874

Jurnalistă de investigație, amenințată de șeful SRL Rapid Link. IGP nu a cercetat cazul

Inspectoratul General al Poliției nu a găsit temei să cerceteze cazul amenințării unei reportere de investigație de către conducătorul Companiei Rapid Link, Victor Baciu.

Jurnalistă, amenințată de șeful SRL Rapid Link. IGP nu a cercetat cazulFoto: agora.md

Acesta a amenințat autoarea investigației jurnalistice „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate”, publicate pe portalul Anticoruptie.md, că va aplica „cel mai dur tratament”. CIJM a depus o plângerea la IGP, la 4 iunie, solicitând cercetarea cazului sub aspect penal sau contravențional, transmite Știri.md

IGP a direcționat scrisoarea către Inspectoratul de poliție Centru al Direcției Poliție a municipiului Chișinău, care a constatat „în urma cercetării circumstanțelor relevante și acumulării materialelor probatorii”, că „în acțiunile cetățeanului Victor Baciu nu au fost stabilite careva delicte prevăzute de Codul Penal sau Codul Contravențional”. „În caz dacă nu sunteți de acord cu decizia primită, sunteți în drept să contestați în instanța de contencios administrativ”, ne sugerează Inspectoratul de Poliție Centru.

Amintim că într-o scrisoare trimisă pe adresa autoarei anchetei Julieta Savițchi, dar şi a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, conducătorul Rapid Link aduce mai multe acuzaţii grave şi amenință autoarea investigației cu „un tratament dur". Centrul de Investigaţii Jurnalistice a calificat acuzaţiile din scrisoarea directorului Rapid Link drept un atac grav la libertatea presei, o ingerinţă în activitatea jurnaliştilor şi încercare de a intimida autoarea investigaţiei pentru critică.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, consideră că Poliția nu a făcut niciun efort să cerceteze cazul prin prisma legislației în vigoare, „fie că cei responsabili nu cunosc legea, fie că nu au dorit”: „Constatăm cu regret că se acționează în continuare după metodele vechi, exact așa cum acționa fosta guvernare democrată,.care neglija orice sesizare cu privire la atacurile, presiunile asupra presei sau împiedicarea jurnaliștilor să-și facă meseria. 

În cazul dat, Poliția nu ne-a invitat să prezentăm detalii suplimentare și nici nu și-a argumentat decizia. Ce trebuie să facem noi? Să așteptăm până acest șef de SRL o să-și materializeze intențiile de a ne ataca în cel mai dur mod și apoi Poliția va acționa? Compania a pierdut urmare a investigației noastre un contract de circa 26 mln de lei, după ce licitația despre care noi am scris că se frauda, a fost anulată. Nu putem să știm care vor fi acțiunile acestora. Asemenea atacuri au scopul de a reduce jurnalistul la tăcere, de a-l determina să recurgă la autocenzură”, a declarat Cornelia Cozonac. Ea a precizat că juriștii CIJM vor studia acțiunile Poliției și vor acționa în conformitate cu prevederile legislației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării