19 aug, 2019 11:39
4 905
1
Jurnalist, despre moartea lui Luncașu: Un ultim semnal pentru Plahotniuc
19 aug, 2019 11:39
4 905
1

Jurnalistul Artur Efremov, care l-a cunoscut pe Iurii Luncașu, scrie de ce crede că omul de afaceri ar fi fost ucis.

Colaj: Știri.md

„Cred că uciderea lui Iurii Mihailovici Luncașu este un ultim semnal pentru Vladimir Gheorghevici Plahotniuc. Luncașu nu a fost doar partenerul de afaceri cel mai apropiat și de încredere al fostului lider al democraților. 

Era un membru al familiei sale. Se pare că era căsătorit cu sora domnului Plahotniuc. Nu este un secret pentru profesioniști și iubitori de detective: eliminarea membrilor familiei este trecerea „liniei roșii”. Acest lucru necesită mai mult decât o scuză. Este nevoie de o super motivație”, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Efremov consideră că Luncașu era „persoana nr.1 din apropierea lui Vlad Plahotniuc”. 

Potrivit jurnalistului, când Plahotniuc era încă „un tânăr necunoscut din raionul Nisporeni”, Luncașu era deja unul dintre cei mai influenți oameni din anturajul lui Vladimir Voronin. „Deja pe atunci, oameni cunoscători mi-au șoptit, în mare secret, că Iurii Luncașu era „poșeta” garantului Constituției moldovenești și a familiei sale”.

Jurnalistul mai scrie că nu crede că Luncașu s-ar fi sinucis. „Doar gândiți-vă, o persoană care a trecut printr-o școală profesională excelentă în KGB-ul din URSS, care niciodată nu a trăit după regulile stupide ale romantismului, idealismului și quixotismului; care a trecut prin școala anilor '80-'90, nu mai puțin magnifică și dură, a gangsterilor și conflictelor politice, de toate tipurile și nivelurile; se sinucide undeva într-un câmp, în stilul unei telenovele ieftine, lăsând o notă de adio stupidă, cu un text care nu conține nimic semnificativ?”, scrie Efremov.

Jurnalistul presupune că evenimentele ar putea evolua după trei scenarii: Fie Vlad Plahotniuc se va ascunde „pentru luni sau ani” și va lansa „un program propriu de „apărare a martorilor”. Pentru sine și familia sa”.

„A doua versiune. Dacă Iurii Luncașu a fost, într-adevăr, ucis, atunci în viitorul apropiat vom fi martorii unor morți suspecte: atac de cord, accident vascular, accidente întâmplătoare. [...] A treia versiune: cea mai bună apărare este atacul. Activizarea bruscă a lui Vladimir Gheorghevici Plahotniuc. În politică, în sfera informațională, în dezvăluiri „delicate” despre ceea ce știe”.

Iurii Luncașu, care s-ar fi împușcat la 17 august, pe traseul R-6, este reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor, atribuită lui Vlad Plahotniuc. 

Totodată, dânsul este cel care stă în spatele întreprinderii Proterra Grup SRL, o firmă care a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului.

Principala ipoteză în cazul decesului omului de afaceri este sinuciderea. Declarația aparține procurorului-șef al Oficiului Buiucani al Procuraturii municipiului Chișinău, care a spus că pe marginea acestui caz a fost deschis dosar penal.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter