26 martie, 08:51
516
1
Judecătorii din Moldova s-ar putea pensiona la vârsta de 63 ani
26 martie, 08:51
516
1

Judecătorii ar putea ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani şi fără a primi o indemnizaţie unică de 50 la sută din produsul salariului mediu lunar şi al anilor de activitate.

Cabinetul de Miniştri au dat aviz pozitiv pentru modificarea legislaţiei în acest sens, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Acum, pentru a ieşi la pensie, judecătorii trebuie să aibă 50 de ani şi un stagiu de muncă de 20 de ani. Asta în timp ce în cazul altor profesii, vârsta de pensionare în rândul bărbaţilor este de 63 de ani, iar la femei, de 58 de ani. În proiect mai este arătat că pensia medie lunară a judecătorilor depăşeşte 20 de mii de lei sau este de aproape 11 ori mai mare decât pensia medie în sistemul public de pensie.

Astfel, scopul modificărilor este de a ajusta condiţiile de pensionare ale judecătorilor cu cele din cadrul sistemului public de pensii.

 Totodată, atunci când ies la pensie, judecătorii primesc o indemnizaţie de 50 la sută din produsul salariului mediu lunar şi al anilor de activitate. Dacă proiectul va fi aprobat, de Legislativ, această prerogativă va fi exclusă.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter