main logo
577

Judecătorii din Moldova au fost verificați: 8 magistrați, sancționați

Autoritatea Naţională de Integritate a finalizat verificarea declarațiilor de avere și interese personale a circa 400 de magistrați din Republica Moldova.

Judecătorii din Moldova au fost verificați: 8 magistrați, sancționați

În cadrul verificărilor, inspectorii au sancționat 8 judecători care au încălcat termenul de depunere a declarațiilor, transmite Știri.md.

Cei 8 magistrați urmează să fie amendați. Totodată, verificările prealabile i-au determinat pe inspectori să se autosesizeze în 24 de situații, inițiindu-se 6 controale aprofundate ale averilor și intereselor personale. 

Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a mai arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea în mare parte corespund cerințelor, un mare neajuns este legislația permisivă. 

Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață. Aceste observații ale inspectorilor de integritate vor sta la baza propunerilor de modificare a legislației în ceea ce privește modul de declarare a valorii bunurilor, așa încât să fie declarate cifre care corespund realității. 

Amintim că verificările date au fost efectuate în baza Dispoziţiei Preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de către subiecţii declarării pentru anul 2018 (deputaţi, miniştri, judecători, procurori, etc). 

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării