main logo
590

Judecători: Reducerea bugetului sistemului judiciar va dăuna justiției

Intenţia autorităţilor de a reduce bugetul sistemului judiciar va dăuna justiţiei.

Judecători: Reducerea bugetului sistemului judiciar va dăuna justițieiFoto: libertatea.ro

Cu o asemenea declaraţie a venit Asociaţia Judecătorilor din Moldova drept răspuns la afirmaţiile premierului Ion Chicu privind intenţia de a achita prejudiciile financiare pentru dosarul centrului comercial "Gemenii" pe care Moldova l-a pierdut la CEDO din contul sistemului judiciar, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al Asociaţiei, "cât de nefastă nu ar fi condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, procedurile de executare a hotărârilor acesteia se valorifică în condiţii prevăzute de lege: similar, acţiunile în regres au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către CEDO şi un mecanism distinct de restabilire, prin iniţierea procedurilor în faţa instanţelor judecătoreşti competente".

"În acest context, retorica aplicată, dar şi intenţia declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea şi discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiţiei, îi diminuează autoritatea, iar în consecinţă repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiţiei şi a echităţii, ai căror beneficiari sunt toţi cetăţenii RM", se arată în declaraţie.

Asociaţia pledează "pentru o retorică echilibrată şi pentru identificarea unor soluţii juste şi în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept".

"Misiunea instanţelor judecătoreşti în general şi a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiţia. Realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiţii de independenţă şi autogestiune a puterii judecătoreşti în conformitate cu prevederile Constituţiei", consideră judecătorii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării