main logo
2169

Judecată cu medici celebri. CSJ: Despăgubiri de 240.000 lei

Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide în Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum 8 ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut.

Judecată cu medici celebri. CSJ: Despăgubiri de 240.000 lei

După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți, transmite Știri.md cu referire la Sanatate.info.

Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini.

Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. 

Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan.

Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță. Pacienta a născut pe 19 iulie la Spitalul Municipal nr.1. 

Depistând problema, medicii de acolo au cerut un consult suplimentar al regretatului medic neonatolog Petru Stratulat.

Instanța a putut face legătura directă dintre acțiunile sau inacțiunile medicilor și prejudiciul adus familiei pacientei. Astfel,Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.

Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului, respectiv malpraxisul nu este definit legal. În mare parte, erorile medicale sunt investigate prin prisma Codului Penal. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării