main logo
1275

Jocuri de noroc impozitate. Expert: Businessul poate fi îngropat

În cazul Loteriei Moldovei ar trebui ca să fie instituită o taxă de viciu pentru agentul economic, iar câștigurile persoanelor fizice să fie impozitate de la o sumă mai mare și nu de la 240 de lei așa cum propun deputații.

Jocuri de noroc impozitate. Expert: Businessul poate fi îngropat

În caz contrar există riscul ca businessul să fie ”îngropat”. Mai mult, proiectul de lege care vine cu noi reguli de joc pentru Loteria Moldovei are nuanțe populiste și există riscul ca Moldova să piardă această industrie. 

În câțiva ani Loteria Moldovei ar putea dispărea, iar agenții economici se vor orienta spre mediul online, acolo unde statul nu poate interveni”, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.md.

Opinia a fost exprimată de unii experți în cadrul Clubului presei economice unde s-au discutat modificările propuse de către deputați prin care se dorește anularea facilităților fiscale pentru afacerile din zona jocurilor de noroc. 

De cealaltă parte, unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Dumitru Alaiba, susține că proiectul are drept scop asigurarea unei echități fiscale pentru toți. 

Mai mult, deputatul a precizat că noile modificări ar urma să intre în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. Și asta pentru a acoperi, din banii impozitați, deficitul bugetar.

Parlamentarul a precizat că toți jucătorii de pe piață trebuie să se conducă după aceleași reguli.

”Nu ne-am propus să distrugem, ci să avem condiții clare. Loteria Moldovei este un parteneriat public privat, cu un contract semnat în condiții nu chiar clare”, a declarat Dumitru Alaiba.

De cealaltă parte, directorul NGM Company SRL, Plamen Milanov, partener privat, susține că este gata să prezinte contractul semnat pentru a fi analizat.

”În țări precum Slovacia, Franța, Germania, Belgia etc. nu există impozite pentru domeniul jocurilor de noroc. Acolo unde se impun impozite domeniul nu se dezvoltă. Suntem gata să ne așezăm cu cineva din autorități, care să ne analizeze contractul și să ne spună unde nu este ok”, a declarat Plamen Milanov.

Un subiect de discuție, care a stârnit nedumerire, a fost aplicarea taxelor locale pentru comercializarea biletelor loto. Și asta pentru că autorul proiectului susține că acest domeniu nu ar trebui să beneficieze de scutiri. 

Asta în condițiile în care biletele loto nu sunt comercializate în puncte separate ale Loteriei Moldovei, ci la chioșcuri, benzinării și magazine. Aceste entități deja achită taxe locale. Mai mult, autorul nici nu știe cum ar urma să fie încasate aceste taxe.

”În punctele care achită taxe locale, nu văd nicio problemă, dar nu știu dacă aveți puncte separate. Cum anume o să se impoziteze, o să decidă primăria”, a precizat Dumitru Alaiba.

În același timp, directorului Loteriei Naționale, Vlad Hâncu, a prezentat cifrele cu sumele de bani care ajung la bugetul public.

”Din impozitele reținute de la persoanele care joacă la automate s-au dus la buget, în primul semestru, trei milioane de lei. Fiecare persoană care joacă este monitorizată și fiecare tranzacție este transparentă. În ultimul semestru avem peste 200 de persoane angajate, achitate și dividende. Noi achităm 0,1% din fiecare tiraj de bilete scoase pe piață”, a precizat Vlad Hâncu.

Potrivit directorul Loteriei Moldovei, anularea facilităților fiscal va distruge ceea ce s-a construit până acum.

”Prima dată când apare o companie care generează venituri la buget și vreți să reveniți la practica precedentă când toți au înregistrat pierderi. În acest caz statul nu impozitează afacerea, ci cetățeanul care va câștiga 20 de lei”, a mai spus Vlad Hâncu.

Unii experți sunt de părere că în urma propunerilor deputaților va avea de suferit business-ul din domeniu, dar și cetățenii de rând.

”Există riscul ca business-ul să fie ”îngropat”. În câțiva ani Loteria Moldovei ar putea dispărea, iar agenții economici se vor orienta spre mediul online, acolo unde statul nu poate interveni. Iar în privința câștigului, dacă un cetățean de la nord va câștiga 240 de lei, el va trebui să facă drum ca să ridice câștigul și să achite și impozit. În cazul acesta el nu va mai dori să cumpere bilete”, a precizat Dumitru Condrea, expert Moldovan Economic Freedom Institute.

”Este un mecanism de coruptibilitate dacă primarul va pune taxe locale zero. Dacă pune taxe locale trebuie să fie luat în calcul un plafon, de exemplu, mărimea localități. Așa va fi previzibil pentru antreprenorul care va ști dacă are sau nu rost să găsească un partener în acea localitate. Aceste măsuri trebuie să fie privite pe întreg sistemul, aceleași pompe funebre tot sunt scutite de taxe locale, nu trebuie să fie targhetat un singur business”, a precizat Andrei Curarău, expert politici publice.

Amintim că, în Parlament există un proiect de lege prin care se dorește anularea facilităților fiscale pentru domeniul jocurilor de noroc. Potrivit documentului, se propune anularea următoarelor facilități:

- anularea scutirii de la plata impozitului pe venit a câștigurilor de la loterii și/sau pariuri sportive. Potrivit autorului, această facilitate include riscuri sporite de spălare a banilor sau legalizare a mitei;

- anularea scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat. Autorul menționează în susținerea acestei propuneri că serviciile din domeniile ce constituie monopol de stat , gestionate de ”Loteria Națională a Moldovei” au fost efectuate prin intermediul parteneriatului public privat, fiind scutite de TVA;

- anularea prevederii privind restituirea de TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat  de interes național. Potrivit proiectului, agenții economici urmează să beneficieze de prevederile generale de restituire a TVA la investițiile capitale (art. 1011 Cod fiscal);

- anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege drept activități ce constituie monopol de stat, în cazul dat – jocurile de noroc.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării