main logo
447

Jizdan: Poliția, gata să-și îndeplinească obligațiunile în perioada alegerilor

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că poliţia este gata să-şi îndeplinească obligaţiunile funcţionale şi în perioada alegerilor.

Jizdan: Poliția, gata să-și îndeplinească obligațiunile de alegeri

Potrivit agenţiei Infotag, despre acesta el a declarat în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova.

„Sarcina poliţiei este de a asigura şi în timpul campaniei electorale ordinea publică şi siguranţa la secţiile de votare. Poliţia va acţiona în strictă conformitate cu legea", a spus ministrul, transmite Știri.md.

El a vorbit despre disponibilitatea de a asigura şi protecţia candidaţilor, dacă va fi o astfel de necesitate. În acelaşi timp, şeful MAI a respins afirmaţiile liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, precum că poliţia o urmăreşte în timpul campaniei electorale. Anterior, politicianul a postat pe reţelele sociale videoclipuri cu doi poliţişti îmbrăcaţi în civile, care o urmăreau în timpul întâlnirilor cu alegătorii.

„Acesta este PR ieftin, nimeni nu o urmăreşte pe Maia Sandu. Da, erau poliţişti care se ocupă de combaterea crimelor, ei se aflau întâmplător în locul acela. Sunt de acord că poliţiştii au reacţionat necorect. Eu sunt tineri, lucrează primul an după absolvirea Academiei de Poliţie. Ei s-au pierdut cu firea atunci şi nu au putut răspunde la întrebări", a spus Jizdan.

El le-a propus politicienilor să se adreseze la MAI, a cărui conducere este gata să coopereze cu toate forţele politice.

Ministrul a respins afirmaţiile jurnaliştilor precum că poliţia asigură paza clădirii Partidului Democrat şi interzice parcarea maşinilor pe străzile din apropiere. 

El susţine că aflarea permanentă a echipajelor poliţiei de patrulare lângă sediul PDM ţine de faptul că în apropiere se află clădirea Ministerului Afacerilor Interne al RM.

Răspunzând la întrebări, ministrul nu a fost de acord cu faptul că în Chişinău şi pe drumurile ţării există prea multe maşini ale poliţiei de patrulare.

„Nu este adevărat. Cetăţenii vor ca poliţia să fie şi mai multă. Aceasta duce la scăderea numărului de încălcări şi la o scădere generală a nivelului de infracţiuni. Mai bine să cheltuim bani pe prevenirea încălcărilor decât pe investigarea infracţiunilor. Vrem să majorăm de cinci ori numărul echipajelor de patrulare, fiecare secţie de poliţie trebuie să aibă o maşină", a subliniat ministrul.

El a menţionat că, treptat, poliţiştii vor trebui să fie înlocuiţi cu mijloace tehnice, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

„În alte ţări, poliţia este înlocuită cu alte mijloace - radare, camere video, alte echipamente. În prezent, la Chişinău, camerele sunt instalate în peste 40 de intersecţii, iar pe drumurile naţionale nu funcţionează nicio cameră. Avem acum un proiect care prevede instalarea a 730-740 de camere, care vor monitoriza traficul pe drumurile naţionale. Deocamdată nu avem bani pentru proiect, dar examinăm posibilitatea unui parteneriat public-privat", a spus Alexandru Jizdan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării