main logo
1782

Jizdan: Mașinile antiprotest dăruite de Erdogan sunt în Moldova

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat că MAI al Moldovei a primit din partea Turciei două autospeciale TOMA pentru dispersarea protestatarilor.

Jizdan: Mașinile antiprotest dăruite de Erdogan sunt în Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi" de la postul de televiziune TVR-Moldova, transmite Știri.md.

El a confirmat că maşinile blindate cu destinaţie specială au fost oferite în dar de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul vizitei la Chişinău la mijlocul lunii octombrie.

„Eu personal nu le-am văzut, am văzut doar nişte poze. Cei care sunt responsabili de restabilirea şi asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile. Noi am purtat negocieri cu mai multe ţări privind procurarea unor asemenea maşini, însă turcii au fost mai deschişi", a spus ministrul.

El a calificat drept „provocatoare" întrebarea dacă poliţiştii vor aplica sau nu aceste automobile în caz de acţiuni de protest în masă în viitorul apropiat.

„Haideţi să fim cu ochii deschişi. Dacă cineva va folosi aceste maşini în timpul unui protest paşnic, oamenii care au făcut acest lucru trebuie să poarte răspundere. Aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiţii climaterice. E interzis să le foloseşti când e frig afară. Legea permite aplicarea acestor maşini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă şi apare pericolul de destabilizare a situaţiei", a spus Jizdan. 

După cum a informat anterior Infotag, în cadrul unei conferinţe de presă în Găgăuzia, preşedintele Turciei a spus că spus că a transmis poliţiei moldoveneşti două maşini TOMA. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi alţi funcţionari au respins mult timp această informaţie. Ulterior, prim-ministrul Pavel Filip a confirmat că preşedintele Recep Tayip Erdogan a dăruit două autospeciale, dar el nu a fost rugat să facă aceasta.

„Preşedintele Erdogan a declarat despre acest lucru şi i-am mulţumit, pentru că este un dar. Vorba ceea "Calul de dar nu se caută la dinţi". Cred că este corect să mulţumeşti atunci când cineva îţi oferă ceva în dar", a spus Filip.

Tehnica blindată a fost construită special în Turcia pentru a dispersa protestele şi alte manifestaţii de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna "Instrument de intervenţie în timpul incidentelor sociale". Aceste vehicule au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piaţa Taksim din Istanbul, desfăşurate în 2013. 

Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestaţiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane. Vehiculele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 tone. 

De asemenea, ele dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Opoziţia din Moldova este convinsă că autorităţile au decis să doteze poliţia, pregătindu-se de posibile acţiuni de protest înainte şi după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării