main logo
748

Japonia susține modernizarea instituțiilor generale de învățământ din Moldova

Ambasadorul japonez Yamada Yoichiro a participat astăzi, 30 iulie, la ceremonia de finalizare a „Proiectului de îmbunătățire a mediului educațional al Instituției Publice Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare" din Drochia”, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”.

Japonia susține modernizarea instituțiilor de învățământ din MoldovaFoto: Ambasada Japoniei în Moldova/ Facebook

Potrivit instituției de învățământ, grantul în mărime de 61.344 dolari a fost utilizat pentru repararea a încăperilor interioare, blocurilor sanitare, sistemului electric și celui de ventilație la etajul patru al blocului C și acoperișul, precum și pentru renovarea a lavoarului în sală Centrului de Resurse, transmite Știri.md.

„Proiectul a contribuit la crearea condițiilor optime pentru buna desfășurare a procesului educațional, asigurarea protecția sănătății și securității, precum și mediul educației celor 531 de elevi și 71 profesori și personal auxiliar”, accentuează autoritatea.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Yamada a menționat că Japonia ajută școlile din întreaga lume să fie menținute în stare bună prin intermediul programului de granturi la scară mica, numit Kusanone. 

„Acest program se bazează pe credința noastră în importanța investițiilor în viitorul copiilor și tinerilor”, declară ambasadorul Yamada Yoichiro.

Totodată, oficialul și-a exprimat convingerea într-un viitor european al tinerilor.

„Până elevii dumneavoastră finisează studiile universitare, probabil vor fi deja cetățeni ai Uniunii Europene”, spune ambasadorul.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.3 milioane dolari pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

La eveniment au participat elevii, profesorii, administrația liceului, precum și Cemortan Vasile, Președinte al raionului Drochia, Cereteu Nina, Primarul orașului Drochia,  Josanu Vitalie, șef adjunct oficiul teritorial Soroca al Cancelariei de Stat și Recean Ion, șef interimar DE Drochia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării