main logo
546

Janis Mazeiks: Am văzut că Gazprom, din păcate, este necredibil

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, unde a declarat că Republica Moldova își diversifică sursele de aprovizionare cu gaze naturale, aceasta fiind una din chestiunile-cheie de care Chișinăul avea nevoie.

Janis Mazeiks: Am văzut că Gazprom, din păcate, este necredibil

De asemenea, Janis Mazeiks s-a referit și la reducerea volumului de gaze livrate Republicii Moldova de către Gazprom, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

„Este foarte bine că Republica Moldova își diversifică sursele și asta este una din chestiunile-cheie de care aveți nevoie, pentru că una din probleme în 2021 a fost că nu aveați rezerve sau alternative”, a spus ambasadorul Uniunii Europene în interviu.

Janis Mazeiks a precizat că acum Republica Moldova deține rezerve, stocate în Ucraina și România.

„Cu referire la Gazprom, din păcate, am văzut că acest concern este necredibil, deoarece a redus din livrările de gaz, ceea ce nu ar fi în concordanță cu contractul încheiat. Deci, trebuie luat în considerare faptul că Gazprom este un partener de cooperare impredictibil și, de aceea, este necesar să existe alternative”, a precizat șeful Delegației Uniunii Europene.

Acesta s-a referit și la progresele făcute de Republica Moldova în găsirea de alternative în aprovizionarea cu energie electrică.

„Nu trebuie să contați pe o singură sursă, cum a fost în trecut, când totul se cumpăra de la MGRES. Acesta e un domeniu la care trebuie să se lucreze pentru că au existat limitări fizice în ceea ce privește cantitatea de energie care poate fi transportată din România. Există un proiect care prevede crearea altor interconectări cu România, ceea ce va îmbunătăți situația privind securitatea energetică”, a declarat Janis Mazeiks.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării