main logo
1991

Iurie Ciocan, despre exercitarea dreptului la vot: Îndreptați ceea ce au stricat alții

Fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan critică dur lipsirea de dreptul de vot la alegerile locale pentru persoanele care îşi vor schimbă locul de trai după 5 august. Într-o postare pe pagina sa de Facebook Ciocan a scris că la alegerile locale precedente ar fi fost cazuri când între turul I și turul II al alegerilor într-o localitate apăreau locuitori noi.

Iurie Ciocan, despre exercitarea dreptului la vot: Îndreptați situația

”Putem observa o inginerie electorală care influența rezultatele scrutinului local, în care localnicii își aleg autoadministrarea. Efectele acelei administrări la fel fiind suportate de localnici și nu de cei veniți pentru alegeri.Pentru a combate asemenea influențe CEC în mandatele precedente stabilea restricții de doua săptămâni, între turul I și turul II, la procedura de înregistrare a domiciliului ori reședinței. Nu se limita dreptul la vot. Se limita pe o perioada scurtă procedura de schimbare în Registrul de Stat al Alegătorilor a locului de vot al alegătorului. ” a scris fostul președinte CEC. 

Iurie Ciocan s-a adresat cu un mesaj către Avocatul Poporului Ceslav Panico prin prisma faptului că sunt încălcate drepturile omului și anume dreptul de a alege. 

”Vă rog să examinați prevederile art. 162, al.2 din Codul Electoral sub prisma încălcării drepturilor omului și anume dreptul de a alege. Cât nu-i târziu, mergeți la Curtea Constituțională și îndreptați ceea ce au stricat cei care nu vad decât ziua de azi”, a mai scris Ciocan. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării