main logo
1101

Itemii din testele BAC la fizică au fost elaborate fără încălcări

Testele pentru examenul de bacalaureat la fizică au fost elaborate fără încălcări, iar itemii pot fi rezolvați în cadrul condițiilor fizice descrise în textele acestora.

BAC 2017: Itemii din testele la fizică, elaborate fără încălcăriBAC 2017: Itemii din testele la fizică, elaborate fără încălcări

Președintele Comisiei Republicane de Evaluare a examenului de BAC la fizică, Viorel Dușciac, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că rezolvarea problemelor propuse în itemii 7,9 de la profilul real și 8 de la cel umanist sunt corecte, din punct de vedere al fizicii.

Potrivit lui Viorel Dușciac testele au fost încă o dată analizate astăzi, 27 iulie, în cadrul unui seminar al comunității fizicienilor. 

„Problemele 7 și 9 la profilul real, precum și problema 8 la profilul umanist sunt formulate fără greșeli și pot fi rezolvate în cadrul condițiilor fizice descrise. Conținuturile problemelor sunt corecte din punct de vedere al Curriculumului, programelor de BAC și conținuturilor manualelor aprobate de minister”, a spus Viorel Dușciac.

Potrivit lui, analiza testelor la fizică în presă, întreprinse în ultimele câteva săptămâni fără participarea autorilor testelor de BAC și a unor fizicieni competenți și independenți, este o încălcare a Codului de Etică și nu contribuie la stabilitatea adevărului, dar la subminarea încrederii în sistemul de învățământ în general și în disciplina de fizică în particular.

Academicianul Leonid Culiuc este de părere că problemele la fizică, care aparent păreau neideale, toate puteau fi soluționate, iar caracteristicile date întregului examen nu corespunde realității.

Doctorul habilitat Valentin Paladi, profesor universitar, spune că încă pe 30 iunie, când au fost pornite discuțiile pe acest subiect, fizicienii au informat Agenția Națională de Curriculum și evaluare că testele au fost elaborate corect din punct de vedere științific.

„Textele sunt clare și ne-am exprimat regretul față de discuțiile neconstructive, care au început încă la sfârșitul lunii iunie în mass-media. Toate învinuirile care au fost aduse au fost nefondate. Regretăm faptul că informația a fost expusă unilateral, cu toate că încă în iunie noi am răspuns la această scrisoare”, a mai spus Valentin Paladi.

Anterior, în cadrul unor audieri în Parlament, viceministrul educației Lilia Pogolșa a recunoscut că testele pentru examenele de bacalaureat la fizică au conținut unele erori. 

O comisie de evaluare a Ministerului Educației a constatat itemi ce prezentau limbaj impropriu sau care nu aveau toate variantele de răspuns. Comisia a constatat că punctele 7 și 9 din testele pentru profilul real și punctul 8 la profilul umanist au fost formulate greșit. Motivul ar fi traducerea eronată din rusă în română.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării