9 septembrie, 10:25
791
1
Istorie pe tabla de șah unică: Ştefan cel Mare luptă cu Suleyman Pașa
9 septembrie, 10:25
791
1

Lupta dintre Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Suleyman Magnificul pe o tablă de şah.

Foto: publika.md

Este vorba despre creaţia sculptorului Pavel Obreja, care a realizat un set de şah exclusiv, cu figurine care reprezintă personalităţi istorice. Lucrarea este efectuată manual din alamă, bronz şi lemn de stejar, transmite Știri.md cu referire la Canal2.md.

„Aici îl avem pe Ştefan cel Mare, după cum observaţi coroana lui este încrustată cu pietre Swarovski, este o idee personală care mi-a venit pe parcursul realizării acestui şah”.

Pavel Obreja este cunoscut pentru sculpturile sale realizate şi amplasate pe strada Eugen Doga din Capitală. Pentru a crea tabla de șah cu figurine istorice, a avut nevoie de trei 3 luni şi de aproximativ 30 de kilograme de bronz.

„Ştefan cel Mare cu oastea lui şi cealaltă parte este Suleyman Paşa cu oastea lui, deci acest set de şah se numeşte Bătălia de la Vaslui”.

Sculptorul vrea să creeze încă 6 exemplare de table de șah de acest fel.

„Da, aşa ceva nu există şi nu are dreptul să facă nimeni aşa fel de lucrări. Eu intenţionez să şi patentez ideea”.

Pe lângă Ştefan cel Mare şi Suleyman Magnificul, printre figurine mai sunt şi soţiile domnitorilor, ofiţerii, oastea, dar şi piese reprezentative ale arhitecturii specifice acelei perioade.

„Aici o avem pe una dintre soţiile lui, Ana Kievleanca, aşa, la fel are pietre pe coroană. Acel Suleyman Paşa de pe vremuri, soţia lui, tot una din soţii că aşa era norma, Hiurem”.

Sculptorul şi-a propus să vândă creaţia cu 5.000 de euro, iar dacă vor fi mai mulţi doritori de a o procura, eventual va organiza o licitaţie.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter