main logo
598

Istoric: Poporul polonez poate servi pentru Moldova un exemplu

Istoria poporului polonez poate servi pentru Republica Moldova un exemplu cum, în condițiile când ești dezmembrat, prigonit, niciodată să nu îți pierzi identitatea națională și pe cea lingvistică, menționează doctorul în istorie Lilia Zabolotnaia.

Istoric: Poporul polonez poate servi pentru Moldova un exempluIstoric: Poporul polonez poate servi pentru Moldova un exemplu

În deschiderea unei conferințe științifice la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, despre relațiile moldo-polone la centenarul redobândirii independenței de către Polonia, Lilia Zabolotnaia a menționat că raporturile politice oficiale dintre Moldova și Polonia au fost stabilite în anul 1387. Cât privește componența științifică, se poate vorbi despre impulsionarea relațiilor la nivel înalt începând cu anii 2000, transmite Știri.md cu referire la IPN

De atunci, în baza mai multor acorduri semnate cu universități poloneze, au fost întreprinse vizite de studii pentru profesori moldoveni în Polonia, pentru schimb de experiență. Totodată, au fost oferite burse pentru cercetătorii moldoveni, aceștia având posibilitatea să lucreze în mediul științific din Polonia.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a spus că anul 2018 înseamnă pentru țara sa un secol din momentul în care a scăpat de mulți ani de chin și suferință. Polonia a reușit să-și redobândească independența mult dorită. 

„Știm foarte bine că independența nu este un lucru dat pentru totdeauna. Dimpotrivă, este un lucru pentru care trebuie să facem eforturi, trebuie să luptăm, și nu doar cu arma în mână. Trebuie să luptăm printr-un efort zilnic la locurile noastre de muncă și peste tot unde ne aflăm”, a spus ambasadorul.

Coordonatorul Secției de științe umanistice și arte din cadrul Academiei de Științe, Victor Ţvircun, a spus că istoria relațiilor moldo-poloneze este una seculară. Sunt relații pe diferite dimensiuni, iar studierea și cercetarea lor aduce beneficii ambelor țări. „Pe parcursul mai multor decenii, Polonia și țara noastră a trecut prin mai multe ispite, prin mai multe greutăți și cel mai important este pentru ambele țări este redobândirea independenței”, a remarcat Victor Ţvircun.

Potrivit șefului Direcției arte și industrie creativă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Orest Dabija, este îmbucurător faptul că relațiile istorice sunt valorificate în prezent. „Avem multe lucruri bune de învățat de la polonezi. Și în tradițiile noastre sunt multe elemente comune”, a spus Orest Dabija.

Ziua Independenței Poloniei, 11 noiembrie, este sărbătoare națională în Polonia. Țara și-a redobândit independența în 1918, după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării