main logo
944

Israelul ar putea să nu recunoască diplomele obținute la USMF

Ministerul Sănătății din Israel ia în calcul posibilitatea de a nu recunoaște diplomele emise de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” din Moldova.

Israelul ar putea să nu recunoască diplomele obținute la USMF

În urma unei vizite de documentare la Chișinău, oficialii din Israel au ajuns la concluzia că USMF „reprezintă o școală de calitate”, însă le sugerează studenților israelieni că studiile pe care le fac Chișinău nu le vor garanta un loc de muncă în țara natală, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

La începutul lunii noiembrie, la USMF „Nicolae Testemițanu” s-au aflat profesorul Shaul Yatziv, directorul Departamentului Licențe Medicale Profesionale din cadrul Ministerului Sănătății din Israel, și Avital Wiener Aumann, consultant juridic la minister, într-o vizită de documentare. Tot atunci, la Chișinău a venit însuși ministrul israelian al Sănătății, Yakov Litzman, întâmpinat de prim-ministrul Pavel Filip și mai mulți miniștri. 

Iată cum a reflectat cele două evenimente instituțiile de la Chișinău, cu referire la învățământul din domeniu:

USMF „Nicolae Testemițanu”: „(...) a fost prezentată o informație amplă despre structura Universității, evaluarea procesului de studii în pregătirea mediciniștilor străini, programele de studii în baza cărora sunt pregătiți studenții, limbile de instruire, durata studiilor ş.a. [...] Rectorul Ion Ababii a salutat prezența delegației israeliene, menționând colaborarea fructuoasă dintre Universitate și instituțiile medicale din Israel. De asemenea, rectorul a dispus subdiviziunilor universitare să ofere toată informația solicitată, astfel încât oaspeții să-și poată crea impresii cât mai clare în ceea ce privește pregătirea specialiștilor israelieni în instituția noastră.

Profesorul Shaul Yatziv a concluzionat: „Investiţia într-o şcoală academică precum este USMF „Nicolae Testemițanu” este una de lungă durată, iar roadele ei contribuie la prosperarea întregii societăţi. USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă o școală de calitate, cu infrastructură și staff în conformitate  cu cerințele internaționale, iar reuşita studenților la examenele de licență se atribuie eforturilor personale depuse de fiecare student în parte în procesul educațional, și nu ale instituției. Totodată însă, succesele absolvenților reflectă nu doar imaginea personală, dar și imaginea instituției și a țării. La Universitate studiază un număr mare de cetățeni israelieni, iar așteptările noastre sunt ca pregătirea lor profesională, la reîntoarcerea în țară, să corespundă normelor Statului Israel.”

Profesorul a adăugat că „mamele evreice și arabe visează ca odraslele lor să devină doctori sau juriști, de aceea au așteptări mari”. 

Profesorul Shaul Yatziv  a venit și cu unele recomandări precum: cerințele și curriculum pentru studenții autohtoni și străini trebuie să rămână identice; este necesară aplicarea unui mecanism de prevenire şi de detectare rapidă a documentelor false, iar promovarea studenților în următorul an de studiu presupune lipsa datoriilor academice. De asemenea, profesorul a mai optat pentru un proces de admitere la studii mai riguros, inclusiv selectarea candidaţilor cu medii înalte, precum și utilizarea testelor psihometrice. De asemenea, oficialul israelian a subliniat importanța colaborării continue în vederea optimizării calității pregătirii profesionale a viitorilor medici”.

 Ministerul Sănătății: „De asemenea, oficialul a apreciat buna colaborare în domeniul educațional, subliniind faptul că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău stă la baza instruirii specialiștilor din medicină în Israel [...]” 

Ideea principală transmisă de oficialii israelieni este că „pregătirea profesională a studenților, la reîntoarcerea în țară, [trebuie] să corespundă normelor Statului Israel”. Din comunicatele oficiale de la Chișinău nu a fost clar ce înseamnă acest lucru mai exact.

Ieri, 18 decembrie, explicația a venit din Israel. Într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sănătății se menționează că la Chișinău reprezentanții instituției au constatat că există prea multă teorie și puțină practică, ceea ce ar influența semnificativ capacitatea viitorilor medici de a profesa.  

„În timpul vizitei am constatat că există un decalaj semnificativ în predarea clinică pentru studenții de la medicină, din cauza - în mare parte – a scăderii domeniilor în raport cu numărul studenților. Pregătirea clinică este o componentă centrală și vitală a studiilor medicale, iar neîndeplinirea adecvată a acestei componente importante reprezintă un prejudiciu semnificativ pentru nivelul educației medicale”, menționează Shaul Yatziv.

De asemenea, Ministerul israelian al Sănătății avertizează că „problema expunerii clinice” va fi luată serios în considerare atunci când va decide să acorde o aprobare pentru a lua examenul de licență în Israel și va constitui „o componentă importantă a examenului de licențiere în sine”.

Prin urmare, autoritatea mai spune că pentru moment trebuie clarificat faptul că nu este garantată recunoașterea studiilor medicale la USMF „în scopul de a permite profesarea medicinei în Israel”. Oficialii israelieni atrag atenția studenților din țara respectivă care vin să facă medicina la Chișinău că o fac conform propriei responsabilități și le recomandă „să ia în considerare implicațiile de mai sus”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării