main logo
10447

Ioniță vine cu o reacție în urma protestului din punctul Bender-Varnița

În această dimineață, 11 ianuarie, mai mulți angajați ai întreprinderilor din stânga Nistrului au ieșit la protest în punctul de control Bender-Varnița, fiind nemulțumiți de introducerea taxelor vamale de către Chișinău începând cu 1 ianuarie curent. Cu o reacție în acest sens a venit expertul în economie Veaceslav Ioniță.

Ioniță vine cu o reacție în urma protestului din punctul Bender-VarnițaColaj: Știri.md

„În Republica Moldova practic nici nu există taxe vamale. Eu nici nu cred că celor din regiunea stângă a Nistrului nu li se aplică taxe vamale, ci mai degrabă proceduri vamale. Or, chiar dacă și se aplică taxe vamale sunt foarte mici. Din încasările de la vamă taxele vamale sunt doar câteva procente. Cei din stânga Nistrului nu achită TVA, care se cifrează la 30 de miliarde de lei, accizele nu le achită care sunt șase miliarde de lei. Taxele vamale se cifrează la 500 de milioane de lei pentru toată țara. E doar un simplu scandal”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Știri.md amintește că, începând din 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Reamintim că astăzi, 10 ianuarie, mai mulți muncitori de la întreprinderile din regiunea transnistreană au fost aduși organizat la postul ilegal de control pentru a protesta împotriva introducerii taxelor vamale de către autoritățile constituționale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării